« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PREMA EU

SAD zadovoljan otvaranjem preostalih pregovaračkih poglavlja

Amerika jugoistočnu Europu želi kao stabilnu regiju, pa je zato zadovoljna što Hrvatska napreduje u pregovorima s EU

SAD Hrvatska EU
SAD Hrvatska EU (Wikipedia)
Više o

pregovori s EU

,

Davor Božinović

,

pregovaračka poglavlja

,

intralipid

,

zlatarna Ante

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Davor Božinović izjavio je da je otvaranje posljednja tri poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom američka administracija dočekala sa zadovoljstvom i čestitkama Hrvatskoj.

"Izraženo je neskriveno zadovoljstvo i čestitke Hrvatskoj zbog današnjeg otvaranja preostalih poglavlja. To je sa zadovoljstvom dočekano u State Departmentu", rekao je Božinović nakon sastanka s pomoćnikom državne tajnice SAD-a za Europu i srednju Aziju, Philipom Gordonom.

Amerika drži proširenje EU jednim od najvažnijih doprinosa daljnjoj stabilizaciji regije jugoistočne Europe, pa je članstvo u NATO-u i EU-u za sve zemlje regije jedan je od prioriteta za SAD, ali i za Hrvatsku, dodao je Božinović.

>> SAD podupire Hrvatski ulazak u EU

"Hrvatska je jedan od najpouzdanijih američkih saveznika, rečeno nam je danas u Pentagonu i State Departmentu, a jučer u Bijeloj kući", rekao je Božinović.

SAD i Hrvatska su nakon nedavnog uspješnog posjeta premijerke Jadranke Kosor Washingtonu dogovorili učestaliju razmjenu službenih posjeta u sklopu čega je i sadašnji Božinovićev posjet, a za rujan je najavljen posjet Hrvatskoj članova kongresnog odbora za EU.

U Washingtonu se hrvatske vojnike, po njegovim riječima, smatra jednim od vrijednijih resursa u misiji ISAF-a u Afganistanu zbog njihova iskustva u obrani zemlje, kao i iskustva s pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga 1990-ih godina u Hrvatskoj.

Na pitanje o američkoj ocjeni poteza hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na jačanju regionalne suradnje, Božinović je kazao da SAD daje "podršku onome što radi predsjednik Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što su potezi koordinirani u njihovim izravnim kontaktima".

Na svim sastancima u Washingtonu se čulo da SAD "visoko cijeni ono što Hrvatska radi" i više nema "kritika i sugestija" koje su ranije obilježavali odnose dviju zemalja, kazao je Božinović.

Komentirajući objavu State Departmanta da se Hrvatska našla među 12 zemalja čiju je ponudu za pomoć u otklanjanju posljednica naftne mrlje u Meksičkom zaljevu SAD prihvatio, Božinović je izrazio zadovoljstvo što je "prepoznata hrvatska pamet i doprinos". Po riječima hrvatske veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar Kitarović, veleposlanstvu se javilo puno hrvatskih građana i tvrtki s prijedlozima za čišćenje naftne mrlje, koji su proslijeđivani američkoj strani za daljnje izravne kontakte.

Božinović se u srijedu u Pentagonu sastao i s pomoćnikom američkog ministra obrane za međunarodna sigurnosna pitanja Alexandroam Vershnowom.

Na pitanje o nedavno odobrenoj vojnoj pomoći SAD-a Hrvatskoj vrijednoj sedam milijuna dolara, i izgledima za nastavak američke pomoći u opremanju Hrvatske vojske, Božinović je kazao kako se zahvalio na pomoći Pentagona MORH-u, te naglasio da "Hrvatska i ubuduće može očekivati svaku vrstu podrške i pomoći jednog od svojih najboljih saveznika". (hina/metro-portal)

01.07.2010. 00:47:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh