« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
SEKVESTRACIJA

SAD vuku svjetsko gospodarstvo u ponor?

MMF upozorava da će ovako drastično rezanje proračunskih rashoda dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo, ako ne i uvući ga u novu i težu recesiju

Ruši se američka kula od karata?
Ruši se američka kula od karata? (Shutterstock)
Više o

SAD

,

recesija

,

sekvestracija

,

proračunski rezovi

Dvostranački sustav SAD pokazao je sve svoje mane, i to na najgori mogući način. Kad su SAD bile na rubu bankrota tijekom 2011. godine, demokrati i republikanci nisu se uspjeli dogovoriti oko proračunskih rezova, pa su se dogovorili da će se dogovoriti.

Vrijeme je prošlo, dogovor nije postignut i od ponedjeljka 4. ožujka na snazi su strašni proračunski rezovi koji će stubokom promijeniti život Amerikanaca. Takozvana sekvestracija donosi mogućnost gubitka 750 tisuća radnih mjesta u kratkom vremenu, a polovica početnih rezova pogađa Pentagon.

Smanjenje novaca u tom segmentu zapravo može biti dobro za svijet, jer će Amerikance prisiliti da povuku značajan broj vojnika iz cijelog svijeta u SAD, što će zemlje koje su okupirane od američkih snaga sigurno veselo pozdraviti.

No, MMF nije pretjerano zadovoljan, kao uostalom ni Obama, jer vjeruje da će ovako drastično rezanje proračunskih rashoda dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo, ako ne i uvući ga u novu i težu recesiju. 

Obama optužuje republikance koji su tvrdoglavo odbacivali mogućnost povećanja poreza za bogate, republikanci odgovaraju da je nesposoban pokrenuti gospodarstvo najveće svjetske velesile.

Kako će na sve reagirati burze, može se samo nagađati, no nema brokera koji ima veze s Wall Streetom koji će noćas mirno spavati.

03.03.2013. 09:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh