« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
OBAMA

SAD više ne želi biti energetski ovisan o drugim zemljama

"Ne možemo ostati ovisni o drugim zemljama za naše energetske potrebe", rekao je Obama u tjednom govoru na radiju i internetu

Više o

SAD

,

Barack Obama

,

energetska strategija

Sjedinjene Američke Države moraju prestati biti energetski ovisne o drugima, poručio je Barack Obama, rekavši kako razmišlja o ukidanju ogromnih subvencija koje naftne kompanije dobivaju svake godine, prenosi Hina.

"Ne možemo ostati ovisni o drugim zemljama za naše energetske potrebe", rekao je Obama u tjednom govoru na radiju i internetu.

"Mi u Americi kontrolirano naše sudbine, dakle pred nama je izbor, prošlost ili budućnost", rekao je američki predsjednik nakon sve oštrijih kritika republikanaca njegove energetske politike.

Udruga američkih vozača (AAA) predviđa da će cijena benzina u SAD-u do svibnja iznositi prosječno 4,25 dolara za galon (3,8 litara), a danas stoji 3,83 dolara.

Između 1998. i 2004. cijena benzina je varirala između 1 i 2 dolara.

Cijene benzina se jako razlikuju u raznim regijama i prošlog tjedna je jedna internet stranica koja prati cijene u 50 saveznih država istaknula cijenu od 5,09 dolara za galon u Los Angelesu.

Cijena benzina je od ključne važnosti, posebice tijekom izborne godine jer 76 posto Amerikanaca putuje na posao.

Obama je naglasio da cijena benzina ovisi od vanjskim čimbenicima. Predsjednik je također pozvao i na ukidanje 4 milijardi dolara godišnje fiskalnih olakšica naftnim kompanijama.

Precizirao je da računa da će Kongres izglasati ukidanje tih subvencija.

17.03.2012. 20:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh