« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OBAMINE PROMJENE

SAD ublažile ograničenja za poslovanje i posjete Kubi

Dionice tvrtki koje bi mogle poslovati na Kubi odmah su doživjele porast vrijednosti.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Kuba

,

Robert Gibbs

,

ukidanje ograničenja SAD Kuba

,

Sherritt International

Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je olakšao poslovanje američkih telekomunikacijskih tvrtki s Kubom i ublažio neka druga ograničenja koja su vrijedila za veze s Kubom otvorivši tako pukotinu u desetljećima starom embargu SAD-a spram Kube.

Obama je ukinuo ograničenja na putovanje iz obiteljskih motiva i slanje novaca Amerikanaca kubanskog porijekla na Kubu. Odluka koju je objavila Bijela kuća ne ukida 47 godina dug trgovinski embargo Washingtona spram Kube, ali nosi perspektivu poboljšanja odnosa između dvaju dugogodišnjih neprijatelja.

"Predsjednik je naložio da se poduzme taj niz koraka kako bi se približilo kubanskom narodu i podržala njihova želja da uživaju temeljna ljudska prava", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. "Te su akcije poduzete kako bi se otvorio protok informacija".

Dužnosnici Obamine administracije nadaju se da će nove mjere potaknuti jednostranačku kubansku državu da počne provoditi već dugo tražene demokratske reforme.

Po objavi vijesti porasla je i vrijednost dionica tvrtki koje bi mogle imati najviše koristi od poboljšanja veza SAD-a i Kube, a najviše, za 17.6 posto, dionice kanadske rudarsko-energetske tvrtke Sherritt International koja ima veliko učešće u kubanskoj proizvodnji nikla i nafte.

Zahvaljujući ovim promjenama Obamina će administracija dopustiti telekomunikacijskim tvrtkama iz SAD-a da zatraže dopuštenje za poslovanje na Kubi, rekla je Bijela kuća.

Obama je također svojoj vladi naložio da razmotri mogućnost uspostave redovnih komercijalnih letova za Kubu čime je naznačio moguće daljnje korake njegove administracije. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 10:10:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh