« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

SAD tražio zabranu Karadžićeve stranke

Izabrana taktika slabljenja SDS-a i potpore Miloradu Dodiku

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik za BiH
Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik za BiH (CROPIX)
Više o

Milorad Dodik

,

Radovan Karadžić

,

Richard Holbrooke

,

Wolfgang Petritsch

,

SDS

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch potvrdio je kako je američka vlada putem svog nekadašnjeg izaslanika za Balkan Richarda Holbrookea tražila da se zabrani rad Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) koju je vodio Radovan Karadžić, no umjesto toga na kraju je izabrana taktika postupnog slabljenja te stranke i pružanja potpore Miloradu Dodiku koji se tek pojavio kao alternativa na političkoj pozornici.

Petritsch je u intervjuu koji je u utorak objavio "Dnevni avaz" kazao kako je Holbrooke zabranu rada SDS-a od njega tražio 2000. godine.

"Kazao sam mu da sam voljan zabraniti Srpsku radikalnu stranku (SRS) ali ne i SDS jer on ima snažnu potporu koja se manifestirala u demokratskom procesu. Predložio sam mu drugačiju strategiju - da se SDS ne zabrani već da se djeluje kako bi se njegova snaga oslabila", kazao je bivši austrijski diplomat.

Petritsch i danas drži kako je Holbrooke, ako je to već želio, trebao zabraniti SDS 1995. godine a ne pet godina poslije.

"Moram pojasniti da je Holbrookeov motiv bio da se zabranom SDS-a pomogne Biljani Plavšić i Miloradu Dodiku. Zalagao sam se za principijelna a ne za rješenja koja su se temeljila na osobama", kaže Petritsch te dodaje kako su Sjedinjene Države željele osigurati potporu onim političkim snagama za koje se tada smatralo da će surađivati sa Zapadom.

Bivši visoki predstavnik drži kako se koncept za koji se i sam zalagao pokazao boljim jer je u konačnici natjerao i SDS da se transformira te napokon prihvati Daytonski sporazum i počne surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Komentirajući trenutačno političko stanje u BiH, Petritsch je kazao kako drži da ono i nije tako loše kakvim ga, primjerice, smatra Paddy Ashdown, još jedan od bivših visokih predstavnika.

Ashdown je nedavno upozorio na opasnost od secesionističkih težnji koje promovira Dodik no Petritsch smatra da je sadašnji predsjednik vlade Republike Srpske prije svega pragmatik koji je svjestan da samo država BiH može ući u Europsku uniju a članstvo u njoj temelj je svakog napretka.

"Dodik kao dobar poduzetnik želi u EU. On zna da mu Rusi u tome ne mogu pomoći", izjavio je Petritsch dodajući kako je "siguran da nema lidera među Srbima iz BiH koji iskreno žele neovisnost RS jer time odustaju od nečega što im je zajamčeno međunarodnim sporazumom". (HINA)

05.08.2008. 20:25:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh