« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DIPLOMATSKI PRITISAK

SAD osuđuje planove Irana o gradnji podzemnih nuklearnih pogona

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadineđad je u studenom 2009. najavio gradnju deset novih pogona za obogaćivanje urana

(Getty Images)
Više o

pregovori SAD Iran

,

Iran nuklearni program

SAD je u ponedjeljak kritizirao najavu Irana o gradnji dva podzemna pogona za obogaćivanje urana, radi zašitite od mogućih zračnih udara, ističući kako je to novi dokaz nesuradnje Teherana s UN-ovom Agencijom za atomsku energiju (IAEA).

"To je dodatni dokaz da Iran odbija surađivati s IAEA. U biti, dodajući nove objekte za obogaćivanje, Iran povećava broj pitanja koja ima s međunarodnom zajednicom, umjesto da riješi postojeća", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

On je najavio konkretni prijedlog UN-u za nove sankcije Iranu "idućih tjedana", ističući da SAD usko surađuje s ostalim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom na utvrđivanju ciljeva tih sankcija.

Zapovjednik američkog združenog stožera izjavio je u ponedjeljak da vojni udar protiv Irana ne bi bio "odlučujući" u suprotstavljanju njegovom nuklearnom programu.

"Niti jedan udar, koliko god bio učinkovit, ne bi sam po sebi bio odlučujući", rekao je admiral Mike Mullen na konferenciji za tisak, dodajući kako podržava diplomatski i gospodarski pritisak na Iran.

Čelnik iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi najavio je u ponedjeljak izgradnju novih pogona za obogaćivanja urana.

"U Božju pomoć, u idućoj iranskoj godini (koja počinje u ožujku) mogli bi početi s gradnjom dva nova pogona za obogaćivanje, kao što je zapovijedio predsjednik", izjavio je Salehi za iransku agenciju ISNA.

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadineđad je u studenom 2009. najavio gradnju deset novih pogona za obogaćivanje urana, prkoseći snažnoj međunarodnoj osudi nakon otkrića tajnog iranskog nuklearnog objekta kod grada Koma.

Salehi je rekao da će novi pogoni biti opremljeni s centrifugama za obogaćivanje urana nove generacije i ukopani u planine kako bi bili zaštićeni od mogućih "napada".

23.02.2010. 06:58:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh