« Svijet
objavljeno prije 14 godina
234 GODINE

SAD obilježava Dan neovisnosti

Sjedinjene Države slave svoj najvažniji datum - 4. srpnja, jedini dan u godini u kojem Amerikanci smiju koristiti pirotehnička sredstva

SAD Dan neovisnosti
SAD Dan neovisnosti (Getty Images)
Više o

samoljublje

,

teorije urote

,

Grigorij Perelman

Sjedinjene Američke Države diljem zemlje svečano obilježavaju Dan neovisnosti, proglašen prije 234 godine - 4. srpnja 1776.

U središtu glavnoga grada Washingtona proglašena je zona sigurnosti oko područja Nacionalne šetnice gdje se uz cjelodnevni program koncerata i festivala očekuju deseci tisuća ljudi, koji će u večernjim satima pratiti spektakularni vatromet. Poznati vatrometi za 4. srpnja održavaju se i u Philadelphiji, New Yorku, Bostonu i Chicagu na Istočnoj obali SAD-a, te u San Franciscu, Los Angelesu i San Diegu na Zapadnoj obali.

Zbog recesije i praznih gradskih blagajni, mnogi su gradovi ove godine bili prisiljeni otkazati vatromete, uključujući i Dallas u Teksasu, gdje su u posljednji trenutak uskočili privatni donatori i tvrtke kako bi se očuvala tradicija.

>> Ponovno otvorena kruna Kipa slobode

Industrija vatrometa, ovisna o 4. srpnja - jedinom danu u godini kada građani SAD-a smiju koristiti pirotehnička sredstva, također očekuje pad prihoda. U SAD-u je 2009. prodano pirotehničkih sredstava u vrijednosti od gotovo milijardu dolara.

Dan neovisnosti često prate i svečanosti naturalizacije, primanja useljenika u američko državljanstvo, a za stotinjak novopečenih Amerikanaca takva je svečanost u nedjelju održana na Mount Vernonu, imanju prvog predsjednika SAD-a Georgea Washingtona u Virginiji.

U New Yorku se na Dan neovisnosti tradicionalno održava godišnje natjecanje u brzom jedenju 'hot-doga' - Nathan's International Hot Dog Eating Contest, a većina Amerikanaca 4. srpnja tradicionalno provodi uz roštilj i gledanje baseball utakmica.

Predsjednik Barack Obama Dan neovisnosti provodi u društvu pripadnika oružanih snaga i njihovih obitelji, kojima je predsjednička obitelj domaćin s roštiljem, koncertom i gledanjem vatrometa s travnjaka Bijele kuće.

Potpredsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill u Iraku su proslavili 4. srpnja s američkim vojnicima. (hina/metro-portal)

04.07.2010. 20:53:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh