« Svijet
objavljeno prije 15 godina
JOE BIDEN:

SAD je zabrinut stanjem u BiH i traži kompromise

Biden je izravno kritizirao politiku kakvu zagovara predsjednik vlade srpskog entiteta Milorad Dodik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Europska unija

,

Milorad Dodik

,

NATO

,

Republika Srpska

,

BiH

,

kritika

,

Jospeh Biden

,

cjelovitost BiH

,

nacionalizam

Američki potpredsjednik Jospeh Biden u utorak je oštro kritizirao nacionalističku retoriku i postupke kojima se pokušava dovesti u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine kao države, a njezine je političare pozvao da napokon izvedu zemlju iz stalnih sukoba i otvore joj mogućnost pridruživanja europskoj obitelji naroda.

"Zabrinuti smo zbog smjera u kojem ide vaša zemlja", kazao je Biden u govoru u Sarajevu pred parlamentarnim zastupnicima i brojnim uzvanicima iz političkoga, javnog i vjerskog života.

Među slušateljima je bio nazočan i Javier Solana, visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Biden je istaknuo kako je Solanina nazočnost pokazatelj jasne zajedničke politike SAD-a i EU-a prema BiH te da i SAD i EU dijele zabrinutost zbog činjenice da u toj zemlji već tri godine "stalno jača nacionalistička retorika koja se poigrava strahovima ljudi".

"To mora prestati", poručio je Biden kazavši kako maksimalistički zahtjevi koje bilo tko postavlja u državi kakva je BiH samo prodobljuju nepovjerenje i nikomu ne koriste.

Ne spomenuvši ikoga imenom, Biden je ipak izravno kritizirao politiku kakvu zagovara predsjednik vlade srpskog entiteta Milorad Dodik, kazavši kako su svi u proteklim godinama svjedočili pokušajima da se vrate unatrag provedene reforme te da se ospori funkcioniranje državnih tijela vlasti.

"Bili smo svjedoci pokušaja da se vrate unatrag reforme koje su potaknule Europsku uniju i NATO da otvore vrata toj zemlji", kazao je Biden i dodao kako je ondje mjesto samo cjelovitoj državi BiH.

"Sada ste na pogrješnu putu", bila je poruka koju je prenio američki potpredsjednik pozvavši političare u BiH da se napokon dogovore i tako omoguće provedbu nužnih reforma.

Istaknuo je kako SAD čvrsto podupire Ured visokog predstavnika (OHR) te da neće dopustiti njegovo zatvaranje sve dok se ne provedu reforme koje bi osigurale nastavak približavanja BiH euroatlantskim intergracijama.

Biden je emotivnim opisima podsjetio na ratna stradanja Sarajeva, na genocid u Srebrenici te je priznao kako je međunarodna zajednica nedopustivo dugo oklijevala intervenirati u BiH.

Jedini način da se ta "mračna povijest" ne ponovi, po Bidenovim je riječima integriranje BiH u Europsku uniju, a svaki drugi izbor ostavio bi tu zemlju u trajnu siromaštvu i etničkim sukobima. "Povijest i vaša djeca oštro će vam suditi ako propustite tu priliku", kazao je Biden.

U govoru u Sarajevu Biden je potvrdio kako nova politika prema Europi ostaje vrlo važan dio politike američke vlade jer ona ovdje želi imati partnere s kojima će blisko surađivati u sučeljavanju s novim izazovima.

Bidenov govor u sjedištu parlamenta BiH propraćen je gromkim pljeskom, a brojni iz publike su mu čestitali na govoru.

Bidenov posjet BiH pozdravile su udruge poput onih koje okupljaju majke Bošnjaka ubijenih u Srebrenici, a Društvo za ugrožene narode uputilo mu je posebne izraze potpore te od njega zatražilo da nastavi podupirati državu BiH, uključivo i imenovanje posebnog predstavnika koji bi se bavio stanjem na Balkanu.

Udruga ratnih veterana Republike Srpske u povodu Bidenova posjeta BiH organizirala je pak prosvjedna okupljanja svojih članova, na kojima je međutim sudjelovao tek simboličan broj prosvjednika. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 21:08:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh