« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
WTF?!

SAD izašle iz Pariškog sporazuma

SAD službeno obavijestio UN da istupa iz Pariškog sporazuma: otvorena mogućnost ponovog pridruživanja

Trump nastavlja s ludim potezima
Trump nastavlja s ludim potezima (Arhiva)
Više o

SAD

,

Donald Trump

,

Pariški sporazum

Američki State Department službeno je u petak obavijestio UN da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi, ali je ostavio otvorenom mogućnost da mu se ponovno pridruži ako se poboljšaju uvjeti za SAD.

State Department je priopćio da će SAD nastaviti sudjelovati na sastancima UN-a o klimatskim promjenama tijekom razdoblja istupanja iz sporazuma, koje bi trebalo potrajati najmanje tri godine.

"Sjedinjene Države podržavaju uravnotežen pristup klimatskoj politici koja smanjuje emisije promičući istodobno gospodarski rast i osiguravajući energetsku sigurnost", navodi se u priopćenju.

Predsjednik Donald Trump objavio je odluku o tome u lipnju, kazavši da bi sporazum stajao Ameriku bilijune dolara, smanjio zaposlenost i naštetio industriji nafte, plina, ugljena te prerađivačkoj industriji.

No kazao je također da je otvoren za nove pregovore o tom sporazumu, o kojem je gotovo 200 zemalja pregovaralo godinama, izazvavši podsmijeh međunarodne i poslovne zajednice koji su poručili da to neće biti moguće.

Trump je o Pariškom sporazumu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom prošli mjesec u Parizu, a novinarima je kazao: "Nešto bi se moglo dogoditi kad je riječ o Pariškom sporazumu, vidjet ćemo što."

"Kako je predsjednik kazao u svojoj izjavi 1. lipnja i poslije toga, on je otvoren za povratak u Pariški sporazum ako Sjedinjene Države budu mogle identificirati uvjete koji su povoljniji za njih, njihove radnike, narod i porezne obveznike", navodi State Department u priopćenju o formalnoj notifikaciji istupanja iz Pariškog sporazuma.

Vođe republikanaca u Kongresu podržavaju ovu Trumpovu odluku. Vođa senatske većine Mitch McConnell rekao je da je to "još jedan važan udarac napadu Obamine administracije za domaću proizvodnju energije i radna mjesta."

No mnogi čelnici poslovne zajednice ocijenili su da je to udarac međunarodnim naporima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i propuštena prilika za gospodarski rast u industriji čiste energije.

SAD je, za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, u sklopu Pariškog sporazuma obećao da će do 2025. smanjiti emisije stakleničkih plinova za 28 posto u odnosu na 2005.

Najraniji datum potpunog istupanja SAD-a iz Pariškog sporazuma je 4. studenoga 2020., dan nakon idućih američkih predsjedničkih izbora.

 

 

05.08.2017. 14:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh