« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BAN KI-MOON

SAD bi trebale povesti kampanju protiv klimatskih promjena

Glavni tajnik UN-a pozvao je sve koji donose odluke u svijetu na "revoluciju" mišljenja kako bi ekološke zahtjeve pomirili sa zahtjevima za gospodarski rast

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Ban Ki-moon

,

klimatske promjene

"Kampanju protiv klimatskih promjena trebale bi voditi razvijene zemlje. One su počele s industrijskom revolucijom, a SAD i europske zemlje su moralno i politički odgovorne", istaknuo je Ban, na panel diskusiji u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, u Švicarskoj, prenosi Hina.

U toj borbi "SAD, kao najveća gospodarska sila i supersila, trebao bi pokazati političku volju i preuzeti političko vodstvo", istaknuo je. Nužna je i "revolucija" u politikama i gospodarskim analizama kako bi se ostvario trajan rast koji će štititi okoliš i ujedno podići životni standard, kazao je.

Nešto kasnije, na tiskovnoj konferenciji, Ban je, odgovarajući na pitanje o nemirima u arapskim zemljama, rastumačio da pojam "revolucije" koji je uporabio u diskusiji, označava samo način na koji oni koji odlučuju trebaju rješavati probleme u svijetu.

Glavni tajnik je upozorio na "psihološke igre" SAD-a i Europe s jedne strane i Kine, Indije i Brazila s druge. "Oni kažu: vi prvi počnite djelovati. Mislim da su svi prijedlozi na stolu. Svi znamo kolika su onečišćenja kod onog drugog", rekao je.

"Klimatske promjene nam pokazuju da je stari obrazac" masovne i neograničene potrošnje zadnjih desetljeća "više nego zastario". Zatopljavanje je "taj obrazac učinilo iznimno pogubnim. To je recept za izazivanje prirodnih nepogoda. To je samoubilački napad na svjetskoj razini", dodao je.

28.01.2011. 18:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh