« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
LIJENČINE!

Saborske zastupnike treba plaćati po učinku

Činjenica da Hrvatski sabor slijedećeg tjedna neće zasjedati saborski su zastupnici različito komentirali, ovisno o tome jesu li u vlasti ili oporbi

Sabornicima se ne radi
Sabornicima se ne radi (Arhiva)
Više o

Sabor

,

saborski zastupnici

,

plaća

"Mnogi od moji kolega neće ni osjetiti da Sabor ne zasjeda, jer uopće ne rade. Ne dolaze u Sabor ili dolaze samo petkom, kada trebaju dići ruku prema naputcima. Ništa se nije promijenilo", izjavio je novinarima laburist Branko Vukšić, nakon svečane sjednice Hrvatskog sabora u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Ocjenjuje kako je sramotno na koji način Sabor djeluje, te kako bi bilo normalno da u krizi parlament zasjeda svaki dan, da zastupnici imaju samo mjesec dana godišnjeg odmora i da ih se plaća po učinku.

'Ovdje se stimulira nerad i poslušništvo. Što kaže 'Veliki vođa', za to većina digne ruku', rekao je Vukšić i najavio da će za laburiste predstojeća saborska stanka biti će radna.

Jasen Mesić (HDZ) ponovio je da odgovornost za nerad snosi SDP sa partnerima.

'Mogao bih razumjeti da se određuje pauza u radu kada u zemlji ne bi bilo nikakvih problema, ali u današnjoj situaciji to mi je neshvatljivo; tim više što je dnevni red pun i na njemu ima važnih točaka dnevnog reda koje su vezane i za gospodarstvo', rekao je HDZ-ov zastupnik Mesić.

Drži da je Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, umjesto današnjom svečanom sjednicom, Hrvatski sabor trebao obilježiti u utorak (8. listopada) i nastaviti raditi kako bi mogao ispuniti sve obveze.

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec (SDP) podsjetila je, međutim, da je stanka u radu Sabora, utvrđena ranije, s obzirom na državni blagdan, ali i zbog toga što od 11. do 14 listopada u Dubrovniku zasjeda Opća skupština NATO-a, kojoj je domaćin Hrvatski sabor.

Naglasila je kako je velik broj zastupnika angažiran oko tog zasjedanja. Svjesna je da hrvatski građani zbog takvog rada imaju negativnu sliku o saborskim zastupnicima, no istaknula je da se skupština NATO-a priprema godinu dana.

'Ako će biti potrebno, nadoknadit ćemo to radom subotom, ali za sada sve ide po planu. Sve ono što moramo, mi ćemo odraditi do ustavne stanke', zaključila je Zgrebec.

HNS-ov potpredsjednik Sabora Milorad Batinić kazao je, pak, da nitko od klubova zbog stanke nije imao primjedbe na Predsjedništvu Sabora.

Batinić u desetodnevnoj stanci ne vidi nikakav problem, a kazao je da je to prigoda da se sastanu saborski odbori koji za plenarnog zasjedanja nisu usijevali sakupiti kvorum.

'Percepcija je izuzetno bitna, a građanima bih poručio da rad Sabora nije samo ono što se vidi na televiziji ili se isčita iz novina', rekao je

06.10.2013. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh