« Fun
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Sabor smatra da su crkve i minareti bučni

Ana Lovrin buni se zbog vlastitih bučnih noći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Sabor

,

buka

,

zakon o zaštiti od buke

,

Odbor za zakonodavstvo

Saborski Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je danas prihvatio Vladin prijedlog Zakona o zaštiti od buke, no članovi Odbora upozorili su da bi predlagatelj morao obrazložiti zašto su crkvena zvona i minareti izuzeti iz Zakona.

"Nije buka s vjerskih objekata nešto drugo. Buka je buka, pa dolazila ne znam od kuda", upozorio je vanjski član Odbora Petar Klarić, podsjetivši da su se građani već žalili na buku crkvenih zvona.

I Ana Lovrin (HDZ) smatra da bi trebalo urediti pitanje buke s vjerskih objekata, s kojom je, kaže, i sama imala negativna iskustva.

Iz činjenice da predlagatelj nije obrazložio zašto predlaže da se vjerski objekti izuzmu iz zakona, dade se zaključiti da je riječ o nečem izvan zakona.

Istaknula je kako nije za zabranu zvonjave ili otkucavanja sata s crkvenih tornjeva. Ocijenila je, međutim, da bi u Zakonu trebalo navesti da će se to pitanje urediti posebnim pravilnikom, a pravilnik poslije donijeti u suradnji s Komisijom za vjerska pitanja.

Buka je ponekad i ideološki problem

Ravnatelj Uprave za sanitarnu inspekciju Nenad Lamer potvrdio je da će se pitanje buke s vjerskih objekata regulirati posebnim aktom.

Kazao je i kako je riječ o vrlo osjetljivoj temi, s obzirom da se građani ponekad žale na zvukove s vjerskih objekata koji ih iritiraju samo zato što su im ideološki neprihvatljivi.

Boris Šprem (SDP) upozorio je da je zakon nedorečen u mnogim odredbama te da bi u praksi mogao izazvati sporove.

Kazao je i kako se često donose zakoni s retroaktivnim djelovanjem, koje se kasnije ospori na Ustavnom sudu, te je predložio da Odbor za zakonodavstvo tematskom sjednicom upozori na potrebu pažljivije pripreme zakona.

Predsjednik odbora Emil Tomljanović prihvatio je njegov prijedlog. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 16:09:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh