« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Donešena odluka

Sabor prihvatio arbitražni sporazum sa Slovenijom

Hrvatski sabor potvrdio je danas Sporazum o arbitraži sa Slovenijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX )
Više o

Sabor

,

Slovenija

,

arbitražni sporazum

Za arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje (ratifikaciju) potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, u poimeničnom je glasovanju bilo 129 zastupnika, a njih šest bilo je protiv - SDP-ovci Ivo Josipović i Ivica Pančić, Boro Grubišić (HDSSB), Silvano Hrelja (HSU), Damir Kajin (IDS) i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Za Sporazum je glasovala i većina zastupnika SDP-a, iako su pri glasovanju o davanju suglasnosti Vladi da potpiše Sporazum 2. studenoga uglavnom bili suzdržani, a Josipović, Pančić i Zoran Vinković protiv.

Sporazumom se uspostavlja međunarodni Arbitražni sud koji će između Hrvatske i Slovenije utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

Sporazum propisuje i da obje države u roku od petnaest dana od uspostave Arbitražnog suda uzajamnim dogovorom trebaju postaviti predsjednika i dva člana toga suda koji su priznati stručnjaci međunarodnoga prava, i to s popisa kandidata sastavljenog od strane predsjednika i povjerenika za proširenje Europske komisije. U slučaju da se ne mogu dogovoriti u tom roku, predsjednika i dva člana Arbitražnog suda postavit će predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu s tog popisa. Odluka Arbitražnog suda obvezujuća je za stranke te će tvoriti konačno rješenje spora.

Arbitražni sud u odlučivanju primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa, u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata.

Slovenija se Sporazumom obvezuje otkloniti svoje rezerve glede otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja tamo gdje je prepreka povezana s ovim sporom.

Svi procesni rokovi po tom sporazumu počinju teći tek kada Hrvatska potpiše pristupni pregovor s Europskom unijom i zaključi pregovore.

Hrvatska je Vlada uz Sporazum potpisala i Izjavu po kojoj se ništa u Sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 12:56:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh