« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
bez pogovora molim

Sabor donio proračun za 2009.

Do sada najkraća rasprava u povijesti RH u ostalome je bila uobičajena - svi amandmani su odbijeni.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

deficit

,

Hrvatski sabor

,

proračun za 2009.

,

izglasavanje proračuna

,

amandmani na proračun

,

rekordna sjednica

Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani ukupni rashodi u iznosu oko 127 milijardi kuna, a ukupni prihodi u iznosu od 124,6 milijardi kuna.

Nakon petosatne, do sada najkraće rasprave o državnom proračunu, za taj temeljni financijski dokument glasovalo je 80 zastupnika vladajuće koalicije, a protiv se izjasnilo 52 oporbenih zastupnika.

Vladinim amandmanima, koje je saborska većina prihvatila, proračunski je deficit smanjen za 2,3 milijarde kuna, pa će deficit konsolidirane opće države biti 0,88 posto BDP-a, umjesto prvotno planiranih 1,6 posto.

Vladinim je amandmanima smanjenjen deficit središnje države za 1,95 milijardi kuna, te su za 350 milijuna kuna smanjeni rashodi Hrvatskih cesta i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Spomenutim smanjenjem ukupni rashodi državnog proračuna za 2009. iznose

oko 127 milijardi kuna i u odnosu na ovu godinu porast će za nešto više od 4 posto, dok su planirani prihodi od 124,6 milijardi kuna, što je 5,3 posto više nego ove godine.

Sabor je donio i Zakon o izvršenju proračuna kojim je propisano da se država za pokriće deficita i refinanciranje postojećih obveza može na domaćem i inozemnom tržištu zadužiti za 14,7 milijardi kuna, a izvanproračunski korisnici za 1,6 milijardi kuna.

Sabor je odbio svih 79 zastupničkih amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2009., ukupno 'teških' 1,8 milijardi kuna, među kojima i sva četiri amandmana podnesena na planove izvanproračunskih fondova (Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda) koje je podnio HNS-ovac Željko Vincelj. (hina/metro-portal)

15.12.2008. 15:10:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh