« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UZALUD

Sabor će glasati o nepovjerenju premijerki Kosor

VIDEO - SDP je prikupio 58 potpisa za izglasavanje nepovjerenja, ali ne cijeloj Vladi nego samo Jadranki Kosor

Sabor će glasati o nepovjerenju premijerki Kosor
Sabor će glasati o nepovjerenju premijerki Kosor (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

HDZ

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Hrvatski sabor

,

Andrija Hebrang

Na temelju prikupljenih 58 potpisa saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, SDP je danas u saborsku proceduru uputio prijedlog za iskazivanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor.

"Moramo raditi svoj posao, jer smatramo da je vlada ovu zemlju izblamirala, prolazimo kroz jednu agoniju, i ekonomsku, i moralnu i političku i ne želimo za to snositi ni dijeliti odgovornost. Mi s tim nemamo veze, nudimo nešto drugo, nešto bolje i pozivamo sve one koji žele dobro Hrvatskoj da nam se pridruže", izjavio je čelnik SDP-a Zoran Milanović.

Milanović je napomenuo da se zahtjev za iskazivanje nepovjerenja premijerki ili vladi ne upućuje često, da Ustav to ograničava na jednom u šest mjeseci. "No, u ovom trenutku druge nema, ova vlada toliko je loša da se o njoj, ako ništa drugo, barem treba otvoreno razgovarati, i o premijerki", poručio je.

Na pitanje hoće li SDP zamjeriti zastupnicima nacionalnih manjina ne podrže li oporbenu inicijativu, Milanović je odgovorio da im nimalo neće zamjeriti. "Svatko snosi odgovornost što podupire ili ne podupire. Ovdje nema ničeg osobnog, ovo je javna stvar", kazao je.

Iako se do jučer nagađalo da će SDP od Sabora tražiti da iskaže nepovjerenje cijeloj vladi, ta je stranka 58 potpisa zastupnika prikupila za prijedlog da se nepovjerenje iskaže premijerki Kosor. U tom prijedlogu premijerku drže odgovornom za sve lošiju situaciju u Hrvatskoj, pad standarda građana i BDP-a, rast nezaposlenosti, vanjskog duga, deficit državnog proračuna.

"Nedostatak sustavne gospodarske i socijalne politike te promašenost tzv. mjera gospodarskog oporavka Vlade uzrokovali su daljnji pad gospodarstva, a time i daljnji pad životnog standarda velikog broja hrvatskih građana, sve veće socijalno i ekonomsko raslojavanje u hrvatskom društvu što je posljedično rezultiralo gubitkom povjerenja građana u institucije države, u smislu osiguravanja gospodarskog napretka Hrvatske, vladavine prava i pravde te socijalnog blagostanja njenih građana", stoji u prijedlogu.

Premijerka Kosor je, navodi se, odgovorna i za neprovođenje nužnih reformi u državi, čime je, drže u oporbi, zakočen razvoj Hrvatske i izlazak iz gospodarske, ali i socijalne krize. Ističu da reforme nisu provedene u poreznom sustavu, u zdravstvu, mirovinskom i socijalnom te sustavu državne uprave i pravosuđu, kao ni u sustavu lokalne samouprave, "čime je cjelokupno funkcioniranje države dovedeno u vrlo ozbiljnu situaciju".

Oporba u prijedlogu navodi da je premijerka izgubila vjerodostojnost u očima hrvatskih građana, zbog velikih i nepremostivih sukoba unutar vladajućeg HDZ-a, te mnogobrojnih afera vezanih uz članove i čelnike te stranke, kao i uzajamnih optužbi i nepovjerenja među članovima vlade i drugim dužnosnicima..

Budući da je za uvrštavanje u dnevni red plenarne sjednice takvog prijedloga potrebno prikupiti potpise jedne petine saborskih zastupnika (30-tak), a prikupljeno ih je 58, predsjedavajući sjednicom Vladimir Šeks tu je točku automatizmom i uvrstio u dnevni red. Vlada se o tom oporbenom prijedlogu treba očitovati u roku osam dana od njegova podnošenja, a Sabor ga treba raspraviti i o njemu glasovati u roku od sedam do 30 dana.

HDZ: SDP ne radi u interesu Hrvatske

Saborski HDZ ocijenio je danas kako SDP ovom inicijativom ne radi u interesu Hrvatske, a lažnom smatra tvrdnju socijaldemokrata da je premijerka telefonski razgovarala s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom o mogućnosti revizije dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a.

"Njihovo je da kukuriču, a ne da rade, i oni kukuriču, u zadnje vrijeme sve više", kazao je predsjednik kluba HDZ-a Andrija Hebrang novinarima. Ovog su puta odkukurikali zahtjev da se smijeni vlada u trenutku kada bi to usporilo pregovore s EU, a o čemu postoje sve glasnije dojave iz EU, kazao je.

Taj je SDP-ov zahtjev, nastavio je, izrečen i u trenutku kad se zahuktava borba protiv kriminala i korupcije. "A SDP bi je očito htio malo usporiti, imaju za to dobre razloge", ustvrdio je. Dodao je i da SDP želi smijeniti Vladu u trenutku kada dolazi četvrti kvartal u kojem će BDP biti pozitivan, a što pokazuje da će mjere Vlade dati svoje rezultate.

HDZ-ovci nisu htjeli komentirati odluku Ustavnog suda o referendumu o Zakonu o radu. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 14:09:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh