« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
EH, DA ...

S&P snizio rejting HBOR-a

Standard & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na 'BB' s 'BB+'

HBOR tone s Hrvatskom
HBOR tone s Hrvatskom (Arhiva)
Više o

HBOR

,

Standard & Poor's

,

rejting

Snižavanje dugoročnog rejtinga HBOR-a nadovezuje se na sličan potez agencije od prošloga petka vezano za kreditni rejting RH, navodi se u priopćenju. Podsjećaju pritom da je 24. siječnja agencija snizila dugoročne rejtinge Hrvatske na 'BB' s 'BB+', uz stabilnu prognozu.

Rejtinzi HBOR-a, u potpunom državnom vlasništvu, izjednačeni su s kreditnim rejtinzima hrvatske države, kaže se dalje u priopćenju te agencije.

Dodaje se da ocjena za HBOR odražava mišljenje S&P-ja da će 'gotovo sigurno' hrvatska vlada osigurati dovoljnu podršku banci ako dođe do bilo kakvih financijskih teškoća.

Agencija je dodijelila stabilnu prognozu rejtingu HBOR-a, baš kao i za kreditni rejting Hrvatske.

Ujedno podsjećaju da bi u slučaju podizanja, odnosno snižavanja rejtinga RH odgovarajući potez bio učinjen i u slučaju kreditnog rejtinga HBOR-a. Isti potez bio bi učinjen i u slučaju pogoršanja, odnosno poboljšanja prognoze za rejting Hrvatske, navodi se u priopćenju.

S&P napominje i da bi mogao sniziti rejtinge HBOR-a ako revidira svoje stajalište u pogledu vjerojatnosti da će banka dobiti dostatnu, pravovremenu i izvanrednu pomoć RH u slučaju financijskih problema, a primjerice ako bi hrvatska vlada odlučila preispitati ulogu HBOR-a ili njegovu povezanost s vladom.

29.01.2014. 08:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh