« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Ryanair se jedva drži

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ryanair

,

zrakoplovna kompanija

,

Ryanair gubici

Irska diskontna zrakoplovna kompanija Ryanair u ponedjeljak je objavila da je u zadnja tri mjeseca 2008., njezinom trećem tromjesečju, poslovala s neto gubitkom u visini 101,5 milijuna eura.

Usporedbe radi, u istom razdoblju godine ranije kompanija je ostvarila dobit od 35 milijuna eura.

Pa ipak, s obzirom na niže troškove goriva taj najveći europski diskontni zračni prijevoznik za prva tri mjeseca, odnosno četvrto poslovno tromjesečje, predviđa manji gubitak no što je ranije prognozirano,

U skladu s tim, za cijelu poslovnu godinu koja završava krajem ožujka Ryanair prognozira neto dobit u rasponu od 50 milijuna do 80 milijuna eura, što je više u odnosu na ranije prognoziranu pozitivnu nulu, kaže se dalje u priopćenju.

"Smanjenje cijena nafte od 38 posto koje smo osigurali mehanizmom zaštite od oscilacija cijena goriva omogućit će Ryanairu povratak profitabilnom poslovanju u idućoj godini, kada će mnogi naši konkurenti izvijestiti o gubitku", stoji dalje u priopćenju.

Ryanair također prognozira da će se cijene karata smanjiti za najmanje 10 posto u idućoj godini, pa i više ako se produbi recesija.

"Što će recesija biti dublja i dugotrajnija, bit će bolje proizvođačima koji nude najniže cijene u svim sektorima", kazao je izvršni direktor Michael O'Leary.

"Poput Lidla, Aldija, Ikea-e i McDonaldsa, Ryanair je pružatelj najjeftinijih usluga, daleko ispred ostalih europskih zrakoplovnih kompanija, a na dobrom smo putu da ostvarimo značajan rast prometa putnika i dobiti u nadolazećoj godini budući da recesija primorava milijune putnika da se usredotoče na cijene", tumači dalje O'Leary. (hina/metro-portal)

02.02.2009. 12:47:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh