« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
HRABRO

Ryanair ne brine vulkanski pepeo - proletjeli kroz zabranjenu zonu

Namjerno su letjeli preko zone vulkanskog pepela kako bi dokazali da nema posljedica od vulkanske erupcije na Islandu

Kontroverzni vlasnik Ryanaira ponovno protiv pravila
Više o

Ryanair

,

vulkanski pepeo

,

Michael O’Leary

,

zona zabrane leta

Irska niskobudžetna avio-kompanija Ryanair je u utorak obavila jednosatni let na visini od 12,5 tisuća metara od Glasgowa preko Invernessa i Aberdeena do Edinburgha kroz zračni prostor koji je britanska Uprava za civilni zračni promet (CAA) označila "crvenom zonom" zbog navodne visoke koncentracije pepela.

"Nije bilo vidljivog oblaka vulkanskog pepela ili bilo koje druge prisutnosti vulkanskog pepela, a pregled nakon leta nije otkrio nikakve tragove vulkanskog pepela na trupu, krilima ili motorima", navodi se u priopćenju kompanije.

"Kontrolni let Ryanaira ovoga jutra potvrđuje da crvena zona nad Škotskom ne postoji", ocijenila je kompanija.

Oko 250 letova prema sjevernom dijelu Britanije otkazano je u utorak nakon upozorenja Uprave za zračni promet.

Ryanair je bio glasni kritičar prošlogodišnjih odluka o zatvaranju zračnog prostora nad Europom tijekom erupcije islandskog vulkana u travnju i svibnju zbog čega je u tom razdoblju morao otkazati deset tisuća letova što je kompaniji nanijelo štetu od 30 milijuna eura.

"Morate se pitati zašto je nekompetencija birokrata u CAA i meteorološkom zavodu (Met Office) prošle noći zatvorila nebo nad Škotskom kad smo jutros potvrdili da nema vulkanskog pepela u atmosferi iznad Škotske", kazao je predsjednik Ryanaira Michael O'Leary za BBC, dodajući da je britanska meteorološka služba proizvela "besmislenu prognozu kretanja mitskog oblaka pepela".

24.05.2011. 16:08:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh