« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ROSATOM:

U Sibiru otvorena prva banka za nuklearno gorivo

Zemlje koje se budu htjele opskrbljivati u banci morat će se obratiti IAEA-i koja će zaprimiti njihov zahtjev, uputiti ga Rusiji i preuzeti gorivo koje će zatim isporučiti klijentu

Spremnik za nuklearno gorivo
Spremnik za nuklearno gorivo (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Sibir

,

IAEA

,

nuklearno gorivo

,

Rosatom

Prva međunarodna banka nuklearnog goriva osnovana je u Sibiru, u okviru ugovora koji su zaključile Rusija i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), priopćila je u srijedu Ruska agencija za atomsku energiju (Rosatom). Banka koja se nalazi na području Angarska, na jugoistoku Rusije, posjeduje 120 tona niskoobogaćena (između 2 i 4,95 posto) nuklearnog goriva, dodaje Rosatom u priopćenju.

"Ta je količina dovoljna za dva punjenja reaktora na laki vodik snage 1.000 megavata", dodaje se iz istog izvora. U Angarsku od 2007. radi središte za obogaćivanje uranija izgrađeno u suradnji s Kazahstanom, koje već opskrbljuje Ukrajinu i Armeniju, navodi ruska agencija. IAEA i Rosatom parafirali su koncem ožujka u Beču ugovor o osnutku međunarodne banke za nuklearno gorivo na temelju kojeg zemlje potpisnice ugovora o neširenju nuklearnog oružja mogu nabaviti niskoobogaćeni uranij.

Zemlje koje se budu htjele opskrbljivati u banci morat će se obratiti IAEA-i koja će zaprimiti njihov zahtjev, uputiti ga Rusiji i preuzeti gorivo koje će zatim isporučiti klijentu. Moskva se nada da će ovom inicijativom stabilizirati tržište nuklearnog goriva i osigurati nabavu. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 17:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh