« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KRITIKA

Rusija: Napadi na Gadafija nisu u skladu s rezolucijom UN-a

Zapadne sile ne smiju se umiješati u unutarnji sukob u Libiji, upozorava Rusija koja podržava isključivo zaštitu civila

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Rezolucija UN-a

,

Moamer Gadafi

Ujedinjeni narodi odobrili su isključivo nametanje zone zabrane leta nad Libijom. Zapad nema pravo na intervenciju u građanskome ratu, upozorava Rusija. 

Rezolucijom od 17. ožujka Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je samo zaštitu libijskih civila, no stižu "izvješća - a nitko ih ne odbacuje - da koalicija napada kolone Gadafijevih vojnika, izvješća o akcijama kojima se pomažu naoružani pobunjenici", rekao je Lavrov.

"To su očita proturječja", rekao je ruski ministar vanjskih poslova koji je i ranije kritički ocjenjivao postupanje Zapadne koalicije. "Intervencija koalicije u sukobu koji je u biti unutarnji građanski rat nije dopuštena rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Lavrov.

Kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusija ima pravo veta, no odlučila je ne rabiti ga pri glasovanju o Libiji kako bi omogućila donošenje teksta koji "dopušta sve potrebene mjere" za nametanje zone zabrane leta.

Ruski čelnici oštro su kritizirali rezoluciju zone zabrane leta kao nepreciznu, a premijer Vladimir Putin usporedio ju je sa "srednjovjekovnim pozivima u križarske ratove".

28.03.2011. 15:20:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh