« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
PREGOVORI

Rusija i Ukrajina: Treći krug pregovora

Ukrajina i Rusija su završile treći krug pregovora, bez vidnog napretka. Kina je jasno podržala Rusiju. Mađarski premijer Orban dekretom je regulirao nazočnost NATO-a u toj zemlji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

pregovori

Predstavnici Ukrajine i Rusije nisu postigli nikakav bitan napredak u trećoj rundi izravnih pregovora danas (7.3.) u Brestu, u Bjelorusiji na granici s Ukrajinom. Rusija je glede koridora za evakuaciju civila nudila da oni svi vode u Rusiju ili Bjelorusiju, što ukrajinska strana nije prihvatila.

Do sada su održane dvije runde razgovora u bjeloruskoj pograničnoj regiji. Na drugom susretu je bilo dogovoreno primirje za područje Mariupolja i Volnovaha kako bi se civili evakuirali humanitarnim koridorima. Međutim, evakuacija je bila najavljena dva puta i oba puta je propala - a Rusija i Ukrajina odgovornost za to prebacuju na drugu stranu.

Orban dekretom regulirao tranzit NATO-a

Mađarski premijer Viktor Orban je dekretom regulirao nazočnost NATO-trupa u svojoj zemlji: NATO-ove snage za brzo djelovanje („NATO Response Force") mogu biti stacionirane u dijelovima zemlje zapadno od Dunava i koristiti teritorij i zračni prostor Mađarske za vlastiti tranzit - uz ograničenja da se NATO-trupe i oružje ne smiju iz Mađarske direktno prebacivati u Ukrajinu.

Premijeri zemalja „Višegradske četvorke", dakle Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, sastaju se u utorak (8.3.) u Londonu kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, rekao je Orban u videu objavljenom danas na Facebooku.

Kina jasno podržala Rusiju

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi jasno je u ponedjeljak podržao Rusiju. Odgovarajući na pitanje o međunarodnim sankcijama kao odgovoru na rat, Wang Yi je na konferenciji za novinare održanoj na godišnjoj sjednici Kineskog narodnog kongresa u Pekingu rekao:

„Bez obzira koliko podla bila međunarodna oluja, Kina i Rusija će održati svoju stratešku odlučnost i svestrano kooperativno partnerstvo nastaviti unapređivati i u novoj eri." .

Prijateljstvo dvaju naroda je „nesporno", dvije zemlje su bliski susjedi i strateški partneri, dodao je. Njihov odnos je „jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svijetu", smatra Yi. Suradnja nije samo korisna za narode obje zemlje, „već doprinosi miru, stabilnosti i razvoju u svijetu", smatra kineski dužnosnik. Obe zemlje su odbacile oživljavanje hladnoratovskog mentaliteta, kao i ideološku konfrontaciju, i posvećene su demokratizaciji međunarodnih odnosa, rekao je Wang Yi.

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima na susretu s Rusijom, David Arahamija, u međuvremenu je odbacio načelne zahtjeve druge strane kao „neprihvatljive". U intervjuu za američku televiziju Fox News, koji je objavljen u nedjelju uvečer, on o pregovorima kaže:

„Ne bih rekao da brzo napredujemo, jer svakodnevno strada mnogo ljudi, posebno civili. Da budem iskren, teško je, ali ipak napredujemo. Na kraju krajeva, dvije delegacije saslušaju jedna drugu i aktivno razgovaraju o različitim stvarima."

Arahamija je nastavio: „Jedini dijelovi gdje je sporazum gotovo nemoguć su Krim i takozvane republike, za koje Rusija inzistira da ih priznamo kao neovisne. To ukrajinskom društvu nije prihvatljivo".

Rusija želi da Krim, ukrajinski crnomorski poluotok anektiran 2014., bude priznat kao dio Rusije, a da se istočne ukrajinske separatističke oblasti Donjeck i Lugansk priznaju kao suverene države. Osim toga, Kremlj inzistira na potpunoj „demilitarizaciji" Ukrajine.

Piše: DW/agencije
08.03.2022. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh