« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
nuklearno razoružanje

Rusija i SAD potpisuju sporazum o nuklearnom razoružanju

Obama stiže u Moskvu, unaprijed dogovoren tekst izjave koja bi trebala umiriti svijet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

nuklearno razoružanje

Rusija i SAD složile su se oko sporazuma o nuklearnom razoružanju koju bi trebali potpisati ruski i američki predsjednici Dmitrij Medvedev i Barack Obama, kojeg su u ponedjeljak očekuje u Moskvi, javlja agencija Interfax.

"Sporazumjeli su se oko teksta izjave", rekao je izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki mediji u nedjelju su objavili kako će Obama u ponedjeljak u Moskvi razgovarati s Medvedevom o sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja koji treba zamijeniti START 1, čije važenje ističe u prosincu. Nakon tri mjeseca pregovora SAD i Rusija, koji drže 90 posto svjetskog nuklearnog oružja, suglasili su se o umjerenom smanjivanju arsenala ispod razine od 1.700 do 2.200 bojevih glava, utvrđene 2002. Sporazumom iz Moskve. Međutim, pregovori su po američkim medijima bili zapeli oko brojanja i ograničenja sredstava za isporuku tih bojevih glava - projektila i strateških bombardera.

Bijela kuća je u nedjelju istaknula kako računa na objavu sporazuma u ponedjeljak u Moskvi između američkog i ruskog predsjednika, koji bi omogućio da se prije kraja 2009. postigne konačni sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja i novog ugovora START.

Izvor: Hina

06.07.2009. 09:37:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh