« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Rusija daje bankama 40 milijardi dolara

Direktni priljev kapitala za oporavak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ruske banke

,

40 milijardi dolara

,

rusko gospodarstvo

Ruska će vlada proširiti paket financijskih potpora ruskim bankama, te ubrizgati u njih dodatnih 40 milijardi dolara kapitala, izjavio je ruski ministar financija Aleksej Kudrin.

Državna pomoć bit će vremenski ograničena, naglasio je nadalje on, te naveo inflaciju kao najveći izazov za tu zemlju, nakon nedavne višekratne devalvacije domaće valute rublje.

"Trenutno pripremamo još jedan paket vrijedan oko 40 milijardi dolara, namijenjen poboljšanju kapitalne osnovice banaka. Pripremamo paket za banke, ali pod uvjetom da se sredstva proslijede realnom gospodarstvu", kazao je Kudrin u jednom govoru u Londonu.

Potpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov odvojeno je u Moskvi u nastupu na jednom ulagačkom forumu kazao kako je vlada spremna povećati kapital banaka za 15 posto, ali pod uvjetom da njezine injekcije prate one privatnih ulagača.

On je kazao da će mjere obuhvatiti samo 50 od ukupno preko 1.000 banaka u toj zemlji, te da pravo na pomoć imaju u jednakoj mjeri privatne i državne banke.

Šuvalov je također naglasio kako Rusija ne planira formiranje banke za loše zajmove.

Premijer Vladimir Putin u utorak se sastao s čelnicima najvećih banaka te zemlje kako bi raspravljali o paketu dokapitalizacije. "Moramo razmisliti o mogućim načinima povećanja kapitalne osnovice banaka, i to ne samo državnih već i privatnih", kazao je tada Putin.

Neke su banke već dobile prvu tranšu državne pomoći, među kojima i banka Soyuz Bank oligarha Olega Deripaske. (hina/metro-portal)

05.02.2009. 13:16:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh