« Svijet
objavljeno prije 14 godina
OBEĆANJE

Rusija će striktno provoditi sankcije UN-a protiv Irana

Moskva će i dalje Iranu isporučivati oružje koje se koristi za obranu, ali ne i ono koje se koristi za napad

(Getty Images)
Više o

Rusija

,

nuklearni program

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

sankcije Iran

Rusija će striktno primijeniti sankcije koje je UN donio protiv Irana, izjavio je u petak zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, aludirajući na kontroverzni plan prodaje sofisticiranog raketnog sustava S-300 Teheranu.

"Striktno ćemo primijeniti kriterije rezolucije" o kojoj su u srijedu glasovali članovi UN-ova Vijeća sigurnosti, kazao je Rjabkov u kratkome priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Rezolucijom, koju je u srijedu usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, zabranjuje se prodaja Iranu osam novih vrsta teškog naoružanja te se određuju nova ograničenja iranskim investicijama u inozemstvu.

Izuzetak: Oružje namijenjeno obrani

No ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov u četvrtak navečer izjavio je kako sankcije neće spriječiti Rusiju da Iranu isporuči ruske rakete tipa S-300.

"Rezolucijom se uvode ograničenja u suradnji s Iranom kada je riječ o ofenzivnom oružje, no to se ne odnosi na oružje koje se koristi za obranu", rekao je tom prigodom je Lavrov.

I izvor iz Savezne službe za vojnu suradnju jučer je rekao da će Rusija zamrznuti ugovor o isporuci projektila S-300 Iranu pošto je UN usvojio nove sankcije protiv režima u Teheranu.

"Odluku Vijeća sigurnosti UN-a moraju primjenjivati sve zemlje i Rusija nije iznimka. Zato će ugovor o isporuci projektila S-300 Iranu biti zamrznut", rekao je izvor iz Savezne službe za vojnu suradnju.

Taj ugovor sklopljen je davno, no Rusija oružje nije isporučila pozivajući se na tehničke probleme.(hina/metro-portal)

11.06.2010. 11:16:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh