« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
MIŠIĆI

Rusi testirali nuklearne rakete velikog dometa

Rusija je u srijedu uspješno testirala nove interkontinentalne nuklearne rakete Bulava, a u listopadu i studenome namjerava izvesti još dva pokusa

Lansiranje s podmornice
Lansiranje s podmornice (Screenshot YouTube)
Više o

Rusija

,

bulava

,

balistički projektil

Ruska vojska uspješno je testirala interkontinentalnu balističku raketu Bulava s nuklearnim bojevim glavama dometa 8 tisuća kilometara i jasno dala Zapadu do znanja s kim imaju posla, lansirajući je s nuklearne podmornice

Vojne snage pojačale su vojne vježbe i pokuse od početka sukoba u istočnoj Ukrajini, a 12-metarska raketa Bulava dosad je prošla mnoge pokuse. Snaga joj je stotinu puta veća od atomske eksplozije koja je 1945. opustošila Hirošimu.

Širkov je rekao kako je raketa lansirana s područja Bijelog mora, a cilj joj je bio na ruskome krajnjem istoku. 'U listopadu i studenome pomorska flota namjerava ispaliti još dvije krstareće rakete opremljene balističkom opremom', izjavio je Širkov za Interfax.

Raketa Bulava ima masu od 36,8 tona, domet joj je oko 8000 kilometara, a može nositi od šest do deset nuklearnih bojnih glava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio da Rusija mora održati svoj nuklearni arsenal zbog sve većeg broja mogućih sigurnosnih prijetnji, izvješćuje Reuters. 
Kako su odnosi između Moskve i Zapada zahladili zbog krize u Ukrajini, Putin je potpisao ukaz koji mu omogućuje veću kontrolu nad povjerenstvom koje nadzire vojnu industriju te je ponovio da bi ruske snage trebale biti manje ovisne o rezervnim dijelovima iz zapadnih zemalja. 

'Potrebna nam je pouzdana i potpuna procjena mogućih prijetnji ruskoj vojnoj sigurnosti. Za svaku od tih prijetnji potrebno je pronaći primjeren odgovor', kazao je Putin na sastanku s vladinim dužnosnicima iz vojnog sektora. Također je kazao da se Rusija mora pobrinuti da u sljedećih nekoliko godina osigura razvoj oružja velike preciznosti. Rusija, koja se još uvijek uvelike oslanja na oružje i vojnu tehnologiju iz sovjetskog razdoblja, planira na modernizaciju vojske utrošiti više od 537 milijardi dolara.

11.09.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh