« Nogomet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SKUPINA A

Rusi razbili Češku 4:1

U drugoj utakmici skupine A Rusija je svladala reprezentaciju Češke na krilima mladog Alana Džagojeva

Andrej Aršavin i društvo razbili Češku
Andrej Aršavin i društvo razbili Češku (Arhiva)
Više o

Euro 2012.

,

rezultati

,

skupina A

,

Rusija Češka

,

Alan Džagojev

,

europsko prvenstvo u nogometu 2012

Na stadionu u Wroclawu u drugoj utakmici Europskog nogometnog prvenstva susreli su se Rusija i Češka. Jedni i drugi su htjeli pozitivnim rezultatom otvoriti turnir i doći u dobru poziciju pred nastavak natjecanja, u kojem obje reprezentacije vide svoj prostor za prolazak u polufinale.

Ona izbornika su na travnjak poslala očekivane sastave, a početkom utakmice terenom su zagospodarili Česi. Rusi su, možda svjesno, a možda i ne, prepustili sredinu terena protivnicima i lopta je uglavnom bila na polovici polufinalista prošlog Eura. Međutim, osim jednog udarca glavom Hubnika i lošeg udarca Rosickog, Malafejev nije bio previše puta u opasnosti.

Prva ruska opasnost uslijedila je u 14. minuti, kad je nakon kombinacije Žirkova i Aršavina na lijevoj strani ovaj potonji poslao povratnu loptu Keržakovu, no on je nije dobro zahvatio i poslao je pored gola. Ipak, bila je to samo najava onog što je uslijedilo.đ

Igrač utakmice

U redovima ruske reprezentacije bilo je nekoliko kandidata za ovu titulu, ali s dva pogotka i još niz dobrih poteza zaslužio je mladi Alan Džagojev te tako "nadvisio" Aršavina i Pavljučenka, dvojac koji se također istaknuo dobrom igrom.

Igrala se 16. minuta kad je Zbornaja povela. Džagojev je povukao jednu polukontru s centra, ubačaj je Keržakov proslijedio u stativu, a na odbijenu loptu je natrčao začetnik akcije Džagojev i pospremio je u mrežu s desetak metara. Bio je to njegov peti pogodak u 21. nastupu za reprezentaciju.

Česi se nakon toga nisu uspjeli pribrati, a već je strijelac vodećeg pogotka imao još jednu odličnu priliku. Ovaj put je Keržakov povukao polukontru, a odličnu loptu nije iskoristio Džagojev već je snažno pucao pored gola iz vrlo dobre situacije.

No, nije bilo vremena da Rusi previše žale za tom prilikom. Aršavin je uzeo loptu i pokazao svoj dašak genijalnosti. Dodavanjem u prostor je "prerezao" češku obranu, ona je došla do Širokova koji je samo potkopao i poslao u mrežu pokraj nemoćnog Čecha. Za 2:0 u 24. minuti susreta.

Češka reprezentacija je potom krenula još više prema naprijed, ali nije bilo prostora da probiju posljednju liniju ruske obrane. Momčad pod vodstvom Dicka Advocaata čekala je, pak, kao i dotad, prilike iz polukontri nakon brze tranzicije. Nakon jedne takve Keržakov je u 33. minuti poslao loptu visoko iznad gola s deset metara.

Pilar je krajem poluvremena glavom zagrija Malafejeva, ali na predah se otišlo s dva gola prednosti za Rusiju. Prema viđenom u prvom dijelu, bio je to sasvim realan rezultat.

Početkom nastavka ponovno se okušao Keržakov, a nakon sedam minuta igre utakmica je postala zanimljivija. Loptu je kroz sredinu poslao Plašil, primio je Pilar, zaobišao Malafejeva i mirno zabio u praznu mrežu za 1:2 i češku nadu uoči posljednjeg dijela dvoboja.

Ključni događaj

Unatoč vrlo dobrom nastupu u većem dijelu susreta, Rusija je ovu utakmicu mogla zakomplicirati zbog promašaja Keržakova. Napadač je u igri ostao do 73. minute, kad je u igru ušao Pavljučenko i odužio se Advocaatu asistencijom i pogotkom za zaključenje dvoboja.

Česi su na krilima tog pogotka htjeli u lov na izjednačenje, ali Rusi se nisu slagali s tim njihovim namjerama. Ponovno su podsjetili na period igre u prvom dijelu kad su izgledali nadmoćno, a nakon nekih poluprilika Aršavin je u 64. minuti sjajnim proigravanjem izbacio Keržakova pred Čecha, no ovaj je još jednom promašio vrata.

Dvije minute nakon toga Žirkov je uputio sjajnu loptu u kazneni prostor Čeha, ali je nitko nije skrenuo u mrežu, a u 68. minuti je ponovno loše reagirao Keržakov. Izborio se za udarac s desne strane, ali njegov pokušaj je otišao daleko od protivničkih vrata. No, nije to bilo sve što je danas uspio promašiti.

Širokov ga je dijagonalom pronašao na rubu kaznenog prostora, napadač Zenita se lažnjakom oslobodio Kadleca, ali i ponovno loptu poslao na krivo mjesto. Bila je to njegova sedma dobra prilika na utakmici, ali ni u jednoj se nije previše proslavio.

Na drugoj strani je Gebre Selassie atraktivno pokušao iz teške pozicije, a ubrzo je postalo jasno kako Keržakov više neće "kidati" živce ruskim navijačima. Umjesto njega je Advocaat na teren poslao Romana Pavljučenka.

U 75. je Rosicky neugodnim udarcem stavio na kušnju Malafejeva, on je krajnjim naporom zaustavio taj pokušaj i uhvatio loptu ispred natrčalog Baroša. Međutim, sva nadanja Čeha srušio je desetak minuta prije kraja Alan Džagojev.

Ovaj put je Pavljučenko preuzeo ulogu asistenta, a mlada zvijezda "probila" Čecha snažnim udarcem po sredini vrata. No, u 83. minuti "probio" ga je i Pavljučenko, nakon što je dugo lomio svoje čuvare na rubu kaznenog prostora i došao do prostora za udarac.

U preostalim minutama je bilo nekoliko pokušaja na obje strane, Petrzela je zabio iz zaleđa, ali rezultat se nije mijenjao. Rusi su najavili kako su spremni ponoviti uspjeh iz 2008. godine, dok Česima preostaje borba za bodove u preostala dva susreta prvog kruga.

Izvor: HRsport.net

Piše: HRsport
09.06.2012. 07:16:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh