« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
'PRAVO NA GRAD'

Rusi protiv Gazpromovog nebodera u Sankt Petersburgu

'Povijest je vrednija od novca', poručili su prosvjednici ogorčeni odobravanjem gradskih vlasti da devastira povijesnu jezgru grada

(Wikipedia)
Više o

Sankt Peterburg

,

Gazprom

,

UNESCO

,

kulturna baština

,

neboder

,

devastacija grada

,

Ohta centar

Oko tri tisuće ljudi prosvjedovalo je u subotu protiv plana ruskog plinskog diva Gazproma da podigne divovski neboder u povijesnom središtu Sankt Petersburga, bivše prijestolnice carske Rusije.

"Gazprom idi kući", "Povijest je vrednija od novca", moglo se pročitati na transparentima na jednom od najvećih prosvjeda organiziranih u Sankt Petersburgu tijekom zadnjih godina.

Brojni stanovnici ogorčeni su planom nacionalne tvrtke Gazprom, odobrenim u gradskoj upravi, da izgradi neboder visok 403 metra u samom središtu grada, koji pripada kulturnoj baštini UNESCO-a.

Neki su prosvjednici tražili ostavku gradonačelnice Sankt Petersburga Valentine Matvjenko, saveznice premijera Vladimira Putina, vrlo sklonog tom planu.

Gazpromov toranj, koji bi se zvao Ohta centar i koštao 2,4 milijarde dolara, kritiziraju i ruski kulturni dužnosnici.

Ministar kulture Aleksandar Avdejev obećao je odlučne mjere u sprečavanju ostvarenja tog projekta, a to mišljenje dijeli i državna agencija za kulturnu baštinu Rozohrankultura.

Subotnji prosvjed u Sankt Petersburgu završen je usvajanjem rezolucije kojom se poziva ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, podrijetlom iz tog grada, da spriječi izgradnju Ohta centra. (hina/metro-portal)

10.10.2009. 20:04:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh