« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
ODLIČNO

Ruđerovci su lansirali online izdanje Otvorenog dana

Zajednički cilj ovih projekata jest kroz serijal kratkih lekcija u formi zanimljivih i šarolikih animacija i videa na YouTube kanalu i društvenim mrežama široj publici približiti

Zajednički projekt
Zajednički projekt (Arhiva)
Više o

Institut Ruđer Bošković

Po uzoru na aktualnu kampanju #ostanimoodgovorni kao i mjere koje su na snazi, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) ove godine Otvoreni dan (ODI2020) sele u domove i škole učenika i studenata. Pratite web stranicu događanja, te Facebook profil i YouTube kanal IRB-a i uključite se u pokuse, predavanja, kvizove i druženje online!

Lansiranje počinje!

Lansiraju pokuse, znanstvene činjenice, kemijske formule! Objašnjavaju znanost iz kuhinje, upoznaju vas s virusima, algama. Astrofizičari otkrivaju kako istražuju magnetsko polje naše galaksije, mliječne staze. Molekularni biolozi otkrivaju kako uz pomoć određenih molekula RNA možemo 'utišati' pojedine gene, te nas vode u virtualnu šetnju laboratorijskom jedinicom, koja ima sigurnosnu zaštitu dva.

Online posjetitelji će se baviti i kemijom čvrstog stanja. Proučit će reakcije oksidacije i redukcije, kemijske procese koji su odgovorni za pretvorbu kemijske energije hrane u našim tijelima, ali i mnoštvo drugih procesa koji su doslovno svuda oko nas u svakodnevnom životu.

Uz pomoć znanstvenika istraživat će more zajedno, a vaše znanje ruđerovci će provjeriti u online kvizovima.

S obzirom na to da je upravo 18. svibnja davne 1711. godine u Dubrovniku rođen glasoviti znanstvenik Ruđer Josip Bošković čije ime i nosi naš institut ne čudi da su ruđerovci izabrali baš ovaj datum za lansiranje online izdanja ODI2020.

Ruđerov interaktivni labos

''Pandemija koronavirusa cijelom je svijetu nametnula nove uvijete za rad. Tako sad održavmo online nastavu, online sastanke, online treninge, online druženja. Ljudi diljem svijeta pronalaze nove, kreativne načine kako donirati svoje vrijeme, znanje i stručnost.

Rezultat jedne takve neiscrpne kreativnosti i znanja jest i novi YouTube kanal IRB-a pod nazivom 'Ruđerov interaktivni labos' gdje ćemo redovito objavljivati pokuse, predavanja, intervjue s našim znanstvenicima te druge popularno-znanstvene video klipove,'' objašnjava dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a te dodaje kako su tijekom pandemije koronavirusa, znanstvenici IRB-a već pokrenuli nekoliko online projekata, aktivno su sudjelovali u pripremi i izradi dodatnih nastavnih materijala za osnovne i srednje škole, te održavali online predavanja za studente. Tako su nastali projekti poput 'Male škole virusa', YouTube serijala 'Kako?Zašto?' te sada online izdanje Otvorenog dana IRB-a. (izjava dr. Smitha: https://www.youtube.com/watch?v=vLa3gVWZjmU)

Zajednički cilj ovih projekata jest kroz serijal kratkih lekcija u formi zanimljivih i šarolikih animacija i videa na YouTube kanalu i društvenim mrežama široj publici približiti različite aktualno popularno-znanstvene teme te odgovoriti na brojna aktualna pitanja.

''Iako zbog pandemije koronavirusa ne možemo održati otvoreni dan na Institutu, to ne znači da se ne možemo zajedno družiti uz online predavanja, pokuse i kvizove. Mi smo se potrudili u ponuditi kvalitetan sadržaj i nadamo se da će se svidjetiti našim online posjetiteljima. Također, nadamo se da ćemo potaknuti naše pratitelje da i sami naprave neko jednostavno istraživanje,'' istaknula je dr. sc. Dragomira Majhen, koordinatorica programa ODI2020, uz poziv pratiteljima programa ODI2020 da s ruđerovcima podijele sve ono što su naučili u sklopu dosadašnjih posjeta IRB-u kao i u sklopu ovogodišnjeg online programa.

''Javite nam se s vašim dojmovima i iskustvima na 2020odi@irb.hr,'' zaključila je svoju pozivnicu dr. Majhen. 

18.05.2020. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh