« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VRAĆANJE 'KUĆI'

Romima se crno piše u Francuskoj, počinje protjerivanje

Diljem zemlje već je raseljeno i uklonjeno 51 ilegalno podignuto romsko naselje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Francuska

,

Romi

,

protjerivanje

,

4D kino

Prva protjerivanja Roma iz Francuske u zemlje iz kojih su došli, uglavnom u Rumunjsku i Bugarsku, počet će u četvrtak, izvijestio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Ministar, koji se nalazi u Toulonu izjavio je na konferenciji za novinare da je diljem Francuske već raseljeno i uklonjeno 51 ilegalno podignuto romsko naselje. Također je kazao će do kraja mjeseca oko 700 Roma, koji su živjeli u tim naseljima, posebnim čarter letovima koje će financirati francuska vlada, biti vraćeno u zemlje iz kojih su došli, a to su u većini slučajeva Bugarska i Rumunjska.

Policija je prije dva tjedna evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea u središtu Francuske, objavila je udruga "Mreža solidarnosti Roma". To je prvi ilegalni kamp Roma evakuiran u Francuskoj pošto je 28. srpnja francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio niz mjera protiv "nekih" Roma i nomada. On je najavio evakuaciju 300 ilegalnih kampova u roku od tri mjeseca. Francuska vlada donijela je niz strogih mjera prema Romima koji žive u Francuskoj, što je odmah naišlo je oštre kritike UN-a i udruga za zaštitu ljudskih prava. U skladu s tim mjerama, tijekom predstojeća tri mjeseca trebalo bi se raspustiti oko 600 ilegalnih kampova i do granica prema Rumunjskoj i Bugarskoj deportirati one Rome koji su počinili kaznena djela. Prema provedenom istraživanju javnog mišljenja, takvu politiku odobrava 79 posto Francuza.

Sarkozy je prošli mjesec romska naselja nazvao "izvorom kriminala, krijumčarenja i prostitucije", potvrdivši da će ona biti zatvorena i raseljena u naredna tri mjeseca. Zbog toga je naišao na brojne kritike nekih nevladinih organizacija iz Francuske i svijeta, koje su ga optužile za rasizam i ksenofobiju. Francuski ministar za imigraciju Eric Besson u utorak ujutro je najavio kako Francuzi za prijevoz Roma ne namjeravaju koristiti "posebne letove", nego će korisiti "uobičajene komercijalne letove" preko Francuskog ureda za imigraciju i integraciju (Ofii). "Riječ je o zakonu i mi ga primjenjujemo", rekao je Besson, istaknuvši kako nije riječ o kolektivnom protjerivanju, već o protjerivanju pojedinaca. (hina/metro-portal)

17.08.2010. 19:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh