« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
IZLOŽBE

Romana Milutin Fabris izlaže u Atriju palače Sponza u Dubrovniku

Slikarica je za ovu prigodu odabrala niz ulja na platnu (raznolikih formata) s omiljenim motivima Grada, s njegovim znanim i manje znanim licima i detaljima

Romana Milutin Fabris i njezin doživljaj Grada
Romana Milutin Fabris i njezin doživljaj Grada (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Romana Milutin Fabris

Romana Milutin Fabris, istaknuta hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Dubrovnika predstavlja se s novom samostalnom izložbom u poznatom dubrovačkom prostoru,u Atriju palače Sponza (izložbe je otvorena od 31. kolovoza do 16. rujna).

Slikarica je za ovu prigodu odabrala niz ulja na platnu (raznolikih formata) s omiljenim motivima Grada, s njegovim znanim i manje znanim licima i detaljima koji se ne otkrivaju i ne uočavaju lako.

Doista je sreća i izazov istodobno, živjeti u stvarati u samom središtu motiva, osjećati njegovo bilo, opažati mijene, diveći se trajnoj harmoniji čovjeka i arhitekture.

Doista je iznimno zadovoljstvo živjeti umjetniku i stvarati u Dubrovniku, biti okružen mnoštvom tema koje ga neprestano pozivaju i izazivaju, kao što je u prigodi Romana Milutin Fabris.

Motivi koje je predstavila na ovoj izložbi, Romana Milutin Fabris , slikarica kreira ponajprije kao spoznaju složenih emocija o Gradu, mjestu svakodnevna života i stvaranja.

Slikajući grad iz visine, izveden dominantnom bojom (crvenom, plavom...) ili zapažajući osamljeni toranj zvonika, posve prozračan i da nije zvuka zvona koji se povremeno začuje, pomišljali bi kako je dio sna.

Ponekad mi se čini kako Romana Milutin Fabris doživljava Grad kao labirint, omeđeni volumen uskih ulica i prolaza zidinama, kao plan mogućeg spasonosnog kretanja i napokon izlaska.

Također ponekad, imam dojam kako slikarica predstavlja Dubrovnik poput košnice, užurban i vrijedan, omeđen također, ali da bi spriječio ulazak.

Grad promatran i doživljen iz visine, čvrst i stabilan na stijene, prkosi i moru i vremenu, izdržljiv na sve udare i nevolje, trajan, vječan.

Pred nama je, hommage Gradu Romane Milutin Fabris, posveta Dubrovniku, onako ga ona iskreno doživljava i vidi i čuje i razmišlja o njemu.

Slikarica kreira svoje promatranje Grada uz odmjereni, fini kolor, njezine slike karakterizira i brojna prisutnost simbolike, Grad opasan zidinama koje jako sliče ribi, Grad kao obris, oblaci boje ...

I najnovija samostalna izložba Romane Milutin Fabris potvrđuje slikaričinu visoku umjetničku klasu, kontinuiranu zanesenost motivom i stalnim istraživanjem raznovrsnih lica Grada.

Piše: Miroslav Pelikan
31.08.2018. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh