« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KREDITIRANJE

Rohatinski bankovnom sustavu daje 850 milijuna eura

Guverner Rohatinski demantira sukobe s Vladom, HNB daje milijarde za kreditiranje projekata u gospodarstvu

Željko Rohatinski
Željko Rohatinski (Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Željko Rohatinski

,

Ivo Josipović

,

kreditiranje

Guverner HNB-a Željko Rohatinski stekao je nakon sastanka s Jadrankom Kosor dojam da Vlada u cijelosti podržava najnoviju mjeru središnje banke kojom je hrvatskom bankovnom sustavu stavljeno na raspolaganje oko 6,3 milijardi kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, prenosi Hina. 

"Na sastanku je razmotrena cijela situacija nastala nakon donošenja odluke o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze. Razjasnili smo sve nedoumice", kazao je guverner Rohatinski u telefonskoj izjavi za Hinu.

Odbacio je špekulacije u nekim medijima da je najnovija odluku HNB-a, kojom je hrvatskom bankovnom sustavu na raspolaganje stavljeno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, izazvala napetosti, sukobe na relaciji središnja banka - Vlada.

"Ne, nikako. Moj je dojam da Vlada u cijelosti podržava ove mjere", rekao je Rohatinski. Razgovor je, kaže, "bio dug, sveobuhvatan, vrlo otvoren i uspješan".

Guverener središnje banke u utorak, 8. ožujka, donio je odluku o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze sa 20 na 17 posto.

Tom odlukom hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, a iz HNB-a su naveli da se takvom odlukom nastoje potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, tako i otvaranju novih radnih mjesta, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu.

Središnja banka je u priopćenju o odluci guvernera također navela da je ona donijeta nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca.

11.03.2011. 16:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh