« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
švicarski genij

Roger Federer je tenisač desetljeća

Švicarac je prema očekivanjima na broju jedan, a slijede ga Nadal, Hewitt, Agassi i Roddick

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Roger Federer

,

Rafael Nadal

,

Andre Agassi

,

Andy Roddick

,

Lleyton Hewitt

,

tenisači desetljeća

ATP je na svojim službenim stranicama objavio popis najboljih tenisača proteklog desetljeća, na kojem je prvo mjesto očekivano zauzeo švicarski genij Roger Federer. ATP navodi da je on možda i najbolji igrač svih vremena koji je na vrh zasjeo na prijelazu dva tisućljeća.

Osvojio je 15 Grand Slam naslova, više od bilo kojeg tenisača ikad, a od 2004. dominira na, prema mnogima, najprestižnijem Wimbledonu. Samo ga je jednom uspio omesti Rafael Nadal, u sjajnom finalu 2008. godine. Na vrh ATP-a zasjeo je u veljači 2004. i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana, a nakon kraće vladavine Nadala, Federer ponovno zasjeda na tron u ljeto 2009.

Upravo je Nadal zasjeo na drugo mjesto najboljih tenisača desetljeća kao najveći Federerov rival posljednjih godina. Ovaj španjolski kralj zemljanih terena četiri je puta za redom bio pobjednik Roland Garrosa, a sveukupno je do sada osvojio 36 ATP turnira. Njegovi uspjesi zaredali su se i na svim ostalim podlogama, pa je tako postao prvi Španjolac koji je osvojio Wimbledon nakon Manuela Santane 1966.

Australac Lleyton Hewitt na trećem je mjestu najboljih tenisača desetljeća. 2001. godine osvojio je svoj prvi Grand Slam na US Openu čime je najavio smjenu ''stare garde'' tenisača predvođenih Peteom Samprasom. Hewitt je u nekoliko godina postao najbolji australski tenisač svih vremena a osvojio je i Davis Cup.

Iako spada u stariju generaciju tenisača, Andre Agassi obilježio je i proteklo tenisko desetljeće tijekom kojega je osvojio tri Australian Opena i postao najstariji igrač na broju jedan još od 1973. Njegova prijašnja legendarna dostignuća ne treba ni spominjati, a tijekom posljednjih igračkih godina uspio je biti u Top 10 ATP ljestvice.

Andy Roddick bio je velika američka nada nakon odlaska Samprasa i Agassija i tu je titulu u potpunosti opravdao. U posljednjih osam godina konstantno je među deset najboljih tenisača svijeta, što je uspjelo još samo Federeru. Najbolja mu je godina bila 2003. kada je osvojio svoj prvi Grand Slam i postao najmlađi Amerikanac na vrhu ATP ljestvice.

Najbolji tenisači zadnjeg desetljeća:

1. Roger Federer (Švicarska)

2. Rafael Nadal (Španjolska)

3. Lleyton Hewitt (Australija)

4. Andre Agassi (SAD)

5. Andy Roddick (SAD)

14.12.2009. 12:43:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh