« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Rođendan pokvarila svađa oko cijena nafte

Europski politički vrh odlučno odbio francuski prijedlog

Deseti rođendan ECB-a i eura kao zajedničke valute
Deseti rođendan ECB-a i eura kao zajedničke valute (Reuters)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

nafta

,

cijena nafte

,

Europska središnja banka

,

Christine Lagarde

,

Frankfurt

Proslavu desete obljetnice Europske središnje banke u Frankfurtu zasjenila je svađa ministara financija oko prošlotjednog prijedloga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o smanjenju poreza na dodanu vrijednost za naftne derivate.

Nema rasprave

Iako je Sarkozyjev prijedlog odbijen po kratkom postupku, francuska ministrica financija Christine Lagarde u Frankfurtu je inzistirala da se o njemu barem održi rasprava, što je uzrokovalo oštre reakcije okupljenih.

- Trenutačna situacija zahtijeva politički odgovor. O prijedlogu se mora barem raspraviti - rekla je Lagarde.

S njom se nije složio luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, ujedno i predsjednik eurozone, koji je rekao kako se na problem cijena nafte ne bi trebalo reagirati politički. Njegovom stavu pridružili su se i ministri Njemačke, Nizozemske i Španjolske, čiji je ministar financija Pedro Solbes nazvao francuski prijedlog ‘lošom idejom’.

UsamljenaIako je iz vrha EU već odbijen prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o smanjenju stope PDV-a na naftne derivate, francuska ministrica financija Christine Lagarde na proslavi desetog rođendana eura inzistirala je na raspravi o prijedlogu, što je izazvalo reakcije ministara. 

Njemački ministar financija Peer Steinbrueck istaknuo je kako je povijest pokazala da su takve političke intervencije rezultirale pogreškama, a nizozemski Wouter Bos donekle je ublažio nervozu ističući kako ispravan put za Europu  podrazumijeva smanjnje ovisnosti ekonomija o nafti.

Osim toga, na proslavi desetog rođendana eura u Frankfurtskoj operi predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet pohvalio je uspjeh eura i rekao kako je on postao emblem europskog jedinstva.

- Europljani su postigli nešto što se činilo nemogućim - rekao je Trichet.     (METRO)

02.06.2008. 22:37:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh