« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
HRVATSKA REALNOST

Roditelji tijekom razvoda manipuliraju s 30 posto djece

Rastavljeni hrvatski roditelji najčešće govore protiv drugog roditelja što kod djece uzrokuje psihološke probleme i depresiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Centar za socijalnu skrb

,

razvod braka

,

Mila Jelavić

,

djeca razvedenih roditelja

,

Međunarodni dan djeteta

,

manipulacija djecom

Po podatcima centara za socijalnu skrb, u Hrvatskoj je 30 posto djece rastavljenih roditelja izvrgnuto manipulacijama jednog od njih, i to je iznimno visok i zabrinjavajući postotak, izjavila je danas novinarima u Splitu, gdje je sudjelovala u stručnoj raspravi s temom "Manipulacija djecom tijekom razvoda", pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

"Mnogi roditelji, članovi obitelji i stručnjaci kao da zaboravljaju da je dijete živo biće koje ima svoja prava", upozorila je Jelavić.

Današnji skup u Splitu, kako je rečeno, organiziran je u povodu Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga.

Opća skupština UN-a prihvatila je 20. studenoga 1959. Deklaraciju o pravima djeteta, a 20. studenoga 1989. UN je donio i Konvenciju o pravima djeteta, koju je prije 18 godina potpisala i Republika Hrvatska.

U današnjoj višesatnoj raspravi u Splitu pravni i socijalni stručnjaci za prava djeteta isticali su da rastavljeni roditelji u Hrvatskoj najčešće manipuliraju djecom tako što im govore informacije usmjerene "protiv onog drugog roditelja", što u djece uzrokuje psihološke poremećaje i depresije.

Voditeljice splitskog Ureda pravobraniteljice za djecu Branka Reić-Kukoč istaknula je kako se djeci rastavljenih roditelja može pomoći i u školi. Po njezinim riječima, nužno je tijekom sudskoga brakorazvodnog postupka roditelja osigurati skrbnike koji će štititi prava djeteta.

Sudionici rasprave zaključili su kako je u Hrvatskoj pri županijskim i općinskim sudovima nužno osigurati psihologe radi zaštite djece tijekom brakorazvodnih postupaka. Također je zaključeno kako je u Hrvatskoj potrebno donositi preciznije ovršne i sudske odluke u brakorazvodnim postupcima nakon kojih bi djeca rastavljenih roditelja što manje bila izvrgnuta manipulacijama jednog od njih. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 17:07:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh