« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
"oče naš"

Roditelji bijesni: vjeri je mjesto u crkvi, ne u školi!

Osnovnoškolci, na inicijative ravnatelja, prvog dana škole molili "Oče naš"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

katolički vjeronauk

,

crkva i škola

,

crkva u školama

,

vjeronauk u školi

Crkva se ogradila od događaja u splitskim osnovnim školama. Don Ivan Čubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, navodno ništa ne zna o uvodnoj molitvi na početku školske godine.

Tradicionalna svečanost povodom početka nastave koja uključuje himnu i pozdravni govor ravnatelja, ovaj je put „upotpunjena" i molitvom katoličkog svećenika. Roditelji nisu  bili oduševljeni crkvenim dijelom svečanosti.

Roditelji smatraju da je vjeri mjesto u crkvi, a materinjem jeziku i matematici u školskim klupama. Za njih je prosto nedopustivo da im se djeca pri prvom susretu s školom izlažu Očenašu.

Don Ivan Čubelić uvjerava da Crkva nema veze s organiziranjem molitve u školama te da mu nije poznata tko stoji iza toga.

Ravnatelji, koji su vjerojatno na svoju ruku organizirali vjerski dio svečanosti, ne vide ništa sporno u molitvi.

„Od osnutka Hrvatske, svake godine prvašićima se svira himna kao što svake godine dolazi svećenik u školu. Dopuštam mogućnost da je to nekim roditeljima zasmetalo, ali to nije ni zla namjera ni provokacija, jednostavno, takva je praksa", rekao je Zdravko Delaš, ravnatelj Osnovne škole Split 3.

Don Ivan Grubišić, svećenik i sociolog, s druge strane misli da će se sve više roditelja protiviti tome da im se djeca izlažu crkvenim doktrinama na samom početku škole..

11.09.2009. 10:18:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh