« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DOBAR TRETMAN

Rodilje zadovoljne hrvatskim rodilištima

Na konferenciji za novinare u UNICEF-u, predstavljeni su rezultati anonimne ankete provedene među 2.600 rodilja u svim hrvatskim rodilištima

(Vlado Kos/Cropix)
Više o

rodilište

,

rodilje

,

Thriller spot

Rodilje su zadovoljne zdravstvenim osobljem u hrvatskim rodilištima, od kojih polovica nosi titulu rodilišta prijatelja djece, izvijestili su danas predstavnici UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u povodu 20. međunarodnog tjedna dojenja, posvećena sustavu promocije dojenja i potpore dojenju u rodilištima.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako majke doživljavaju stanje rodilišta u odnosu na provedbu inicijative Rodilišta-prijatelji djece, koju su Ministarstvo i UNICEF pokrenuli početkom 2007. Istraživanje je pokazalo da su rodilje zadovoljne zdravstvenim osobljem u rodilištima, s tim da je zadovoljstvo veće u rodilištima koja nose titulu rodilišta prijatelja djece, u kojima je i znatno više podoja u prvim satima nakon poroda.

U rodilištima prijateljima djece, 42 posto majki uspijeva ostvariti prvi podoj unutar preporučenih pola sata nakon poroda, dok to u rodilištima koja ne nose takvu titulu učini tek 15 posto rodilja, no u svim rodilištima zajedno, podoj u roku od 24 sata nakon poroda ostvari čak 86 posto majki. Do izlaska iz rodilišta od dojenja odustaje svega pet posto majki, no Ministarstvo i UNICEF nemaju podatke o nastavku dojenja nakon izlaska iz rodilišta.

Rodilište u kojem su same rodile svojim prijateljicama preporuča 92 posto majki iz rodilišta prijatelja djece i 85 posto onih koje su rodile u rodilištima koja ne nose tu titulu. Titulu rodilišta prijatelja djece trenutno nosi 15 od 30 hrvatskih rodilišta, a koordinator programa Josip Grgurić najavio je da bi ju do kraja godine mogla dobiti i preostala rodilišta, s izuzetkom onih u kojima su nužne prostorne prilagodbe.

Upozorio je na važnost održavanja kvalitete u rodilištima i najavio provjeru stanja u rodilištima koja su prijatelji djece od 2007. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva istaknula je, pak, dobru suradnju Ministarstva s UNICEF-om na promicanju dojenja. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 14:16:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh