« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
SVIJETLI PRIMJER?

Rockwool započinje s probnim radom

Nakon uloženih 4 milujuna eura više ne bi trebala smetati okolišu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić, CROPIX)
Više o

zaštita okoliša

,

Rockwool

,

tvornica kamene vune

Tvornica kamene vune "Rockwool" u Potpićnu danas je započela s probnim radom, što predstavlja završnu fazu građenja sukladno nedavno izdanim izmjenama i dopunama građevinske dozvole, priopćeno je danas iz te tvrtke.

Prema planu Rockwoola probni će rad trajati najviše šest mjeseci, dakle do druge polovice veljače sljedeće godine.

U početnoj fazi sinkronizacije, tvornica će raditi pet dana tjedno - od ponedjeljka do petka, navode iz Rockwoola.

Ističu da su tijekom radova, koji su započeli krajem srpnja, dodatno unaprijedili nekoliko sustava u proizvodnom procesu.

U tehnološka poboljšanja uloženo je dodatnih četiri milijuna eura, navode iz Rockwoola.

Ističu da tvornica, kada ponovno proradi, u atmosferu više neće ispuštati velike količine vidljive vodene pare budući da je sustav hlađenja poboljšan ugradnjom kondenzatora.

Svi su radnici, dodaju, prošli dodatnu edukaciju i treninge, a značajno su skraćene procedure zaustavljanja proizvodnog procesa u slučaju izvanrednih situacija.

Parametri dimnih plinova, sukladno hrvatskim zakonskim propisima, kontinuirano će se mjeriti u 75-metarskom i 30-metarskom dimnjaku. Ta će mjerenja nadzirati Ministarstvo zaštite okoliša, a rezultati mjerenja ubuduće će se objavljivati na službenim stranicama Agencije za zaštitu okoliša, navode iz Rockwoola.

Dodaju da će također u okolici tvornice mjeriti kvalitetu zraka koja mora ostati u najvišoj, dakle prvoj kategoriji, što znači da je zrak čist i siguran i za najosjetljivije kategorije ljudi.

"U našem ćemo radu poštovati sve pozitivne hrvatske zakone i propise. Kako bismo osigurali uspješan početak probnog rada, a sukladno visokim Rockwoolovim standardima, u tvornici pored naših 130 radnika, radi još 50 naših kolega i stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom, iz drugih Rockwoolovih tvornica, ali i članova uprave iz Danske" izjavio je tehnički direktor Marco Boi.

Iz Rockwoola napominju da su nizom prezentacija sa svojim aktivnostima i planovima, kao i utjecajem tvornice na zdravlje ljudi i okoliš nedavno upoznali predstavnike lokalne i regionalne uprave i širu javnost, te da je tvornicu u tri dana posjetilo preko 400 posjetitelja.

Izražavaju i žaljenje što se pozivu nisu odazvali predstavnicima nevladinih udruga koje se bave ekologijom i zaštitom ljudskog zdravlja, te dodaju da i dalje s njima žele pokrenuti konstruktivan dijalog. (HINA)

20.08.2008. 13:01:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh