« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŽUTI U BEOGRADU

Robert Prosinečki službeno preuzeo kormilo Crvene zvezde

Za ljubitelje nogometa Prosinečki je ostao jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena. "Veliki Žuti" bio je "playmaker" svjetske klase i dribler iz snova

Robert Prosinečki postao trener Crvene zvezde
Robert Prosinečki postao trener Crvene zvezde (Šime Šokota/CROPIX)
Više o

nogomet

,

Beograd

,

Delije

,

Crvena Zvezda

,

trener

,

Robert Prosinečki

Upravni odbor Crvene zvezde jednoglasnom odlukom je potvrdio Roberta Prosinečkog za novog trenera. Prije sjednice UO-a Prosinečki je dogovorio sve detalje ugovora i u iduće dvije i pol godine bi trebao voditi beogradski klub. Bivši hrvatski reprezentativac će biti službeno predstavljen novinarima u 19.30 sati.

Robert Prosinečki (41) priznao je jučer hrvatskim medijima da su ga iz Zvezde prvi puta zvali prije mjesec dana, te da je svjestan toga da nema iskustava u samostalnom vođenju kluba, ali da vjeruje u svoje mogućnosti i talent. "Ako želim postati trener jednom moram početi, a Zvezda je u ovom trenu najviše što mogu dobiti", rekao je Prosinečki za hrvatske medije, dodavši da je to veliki izazov, i da je to klub koji mu je puno dao. Prosinečki se je kao član stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije u srijedu u HNS-u sastao sa vodećim ljudima saveza i dobio je potporu predsjednika Vlatka Markovića. Podršku je dobio i od izbornika reprezentacije Slavena Bilića i cijelog stožera.

Robert Prosinečki - Crvena zvezda

Prosinečki ističe da će se i bez njega Hrvatska plasirati na EP 2012., gdje može napraviti veliki rezultat, te je dodao da želi da Hrvatska bude prvak Europe. Podržao ga je i njegov suigrač iz reprezentacije i prijatelj Zvone Boban, te bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević, koji je vjeruje da će Prosinečki u Crvenoj zvezdi dokazati svoj trenerski talent. Prosinečki je svjestan i činjenice da će mu mnogi zamjeriti odlazak u Zvezdu, ali ističe da je jedino odgovoran svojoj savjesti i obitelji, te da se nikome ne mora dokazivati. A što Prosinečkog čeka u Zvezdi? Prema pisanju srbijanskih medija, uprava kluba i navijači Zvezde podržavaju njegov dolazak. Hrvatski mediji nagađaju da će Prosinečki imati godišnju plaću od 230.000 eura, dok se u srbijanskom tisku spominje plaća od 100.000 eura. No, Zvezda već godinama "gleda u leđa" najvećem suparniku Partizanu, a i ove sezone je ista situacija, nakon 15 kola nogometnog prvenstva Srbije vodeći je Partizan sa 40 bodova, a slijedi Crvena Zvezda sa 35.

"Ako želim postati trener jednom moram početi, a Zvezda je u ovom trenu najviše što mogu dobiti", rekao je Prosinečki za hrvatske medije.

Treba reći da se treneri u Zvezdi mijenjaju kao na pokretnoj traci, a posljednja žrtva bio je Aleksandar Kristić, koji je u utorak napustio kormilo kluba. U posljednjih deset godina Zvezda je promijenila čak 15 trenera, a u posljednje tri godine devet trenera. Na trenerskoj klupi Zvezde u tom su razdoblju bili Walter Zenga, Zdenek Zeman, Dušan Bajević, Ljupko Petrović (s kojim su osvojili naslov europskih prvaka 1991.), te Milovan Rajevac (koji je odveo Ganu do četvrtfinala SP u Južnoj Africi).

Za ljubitelje nogometa Prosinečki je ostao jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena. "Veliki Žuti" bio je "playmaker" svjetske klase i dribler iz snova. Karijeru počeo u zagrebačkom Dinamu u sezoni 1986-1987. No, tadašnji trener Dinama Ćiro Blažević samo ga je dva puta postavio u prvu momčad, a potom je napravio najveću grešku u svojoj trenerskoj karijeri, kazavši da će pojesti svoju trenersku diplomu, ako Prosinečki postane veliki igrač. Nakon toga je Prosinečki 1987. preselio u beogradsku Crvenu zvezdu, gdje je proveo četiri sezone, a kruna je bila 1991. godina kada ih je predvodio do naslova europskih prvaka.

Robert Prosinečki

Nakon Zvezde, karijeru je nastavio u madridskom Realu, gdje su ga ozljede spriječile da ostvari karijeru kakvu su svi poznavatelji nogometa očekivali. U Realu je bio tri godine (1991-1994), a potom je igrao u Oviedu (1994-1995), Barceloni (1995-1996) i Sevilli (1996-1997).

U zagrebački Dinamo, odnosno tadašnju Croatiju, vratio se 1997. i u "modrima" se zadržao tri sezone. Bile su to najuspješnije sezone zagrebačkog kluba nakon osamostaljenja Hrvatske, "modri" su predvođeni Prosinečkim dva puta zaredom igrali u Ligi prvaka. Nakon odlaska iz Dinama 2000. godine kratko se zadržao u Hrvatskom dragovoljcu, a potom je još igrao u Standard Liegeu (2001), Portsmouthu (2001-2002), ljubljanskoj Olimpiji (2002-2003) i Zagrebu (2003-2004). U hrvatskoj reprezentaciji je u razdoblju od 1994. do 2002. skupio 49 nastupa i zabio 10 golova. Sa "vatrenima" je bio na EP 1996., zatim je osvojio treće mjesto na SP 1998., a igračku karijeru u reprezentaciji okončao je na SP 2002. Od 2006. godine je član stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije, kojeg vodi izbornik Slaven Bilić. (hina/metro-portal)

09.12.2010. 20:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh