« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
BAŠ TAKO

Roaming se postupno potpuno ukida

Europski parlament izglasao je postupno ukidanje roaminga u sklopu paketa Jedinstveno europsko tržište za elektronske komunikacije

Roaming napokon odlazi u povijest
Roaming napokon odlazi u povijest (Arhiva)
Više o

roaming

,

cijena roaminga

,

ukidanje roaminga

Potpuno ukidanje roaminga na snagu će stupiti 15. lipnja 2017, a prijelazno razdoblje počinje 30. travnja 2016. godine. U prijelaznom razdoblju cijena poziva će stajati maksimalno 0.05 eura po pozivu, 0.02 eura po poslanom SMS-u te 0.05 eura po megabajtu podataka.

"Potrošači se često žale da im je taj datum predalek, ali prijelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest je da u prijelaznom periodu pozivi po minuti i podatkovni promet od 1MB ne smije biti skuplji od 5 centi, a SMS maksimalno može koštati dva centa", komentirala je Borzan.

''Živimo u elektroničkom dobu te je prijenos i promet podataka bez diskriminacije i poteškoća preduvjet za elektroničku ekonomiju koja će potaknuti produktivnost u cijeloj EU", komentirala je Dubravka Šuica.

Neutralnost interneta

U međuvremenu, od 30. travnja 2016. naknade za roaming, koje se dodaju na cijenu plaćenu kod kuće, bit će smanjene i neće smjeti prelazati pet centi po minuti za pozive, dva centa za SMS i pet centi po megabajtu podatkovnog prometa. Izglasani paket zakona uključuje i neutralnost interneta.

27.10.2015. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh