« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 23 dana
DAN DIVLJIH VRSTA

Ris – mala mačka velike vrijednosti

Ris je dragocjen simbol naše prirodne baštine, pozitivno utječe na cjelokupni ekosustav te je važno zaustaviti njegovo izumiranje

LIFE Lynx - projekt zaštite risova
LIFE Lynx - projekt zaštite risova (WWF)
Više o

ris

,

divlje vrste

,

zaštita

,

LIFE Lynx

Sutra obilježavamo UN-ov svjetski dan divljih vrsta, ove godine posvećen velikim mačkama pod nazivom „Velike mačke: ugroženi predatori". Velike mačke su simbol očuvane prirode, no nažalost danas mnogim vrstama velikih mačaka prijeti izumiranje.

Jednako kao što je lav simbol Afrike, ris je dragocjeni simbol naše prirodne baštine. Prisutnost risa pozitivno utječe na cjelokupni ekosustav te je njegovo očuvanje u regiji Dinarskog luka od velike važnosti. Stoga se u Hrvatskoj provode dva međunarodna projekta čiji je cilj pružiti rješenja za prijetnje koje ugrožavaju opstanak risa.

„Ris živi skrovito i tajnovito, stoga je veliki izazov prikupiti znanstvene podatke na kojima se temelji učinkovito upravljanje. Svjesni smo činjenice da su lovci važan partner u praćenju populacije risa, te se nadamo kako će kroz naš četverogodišnji projekt doći do unaprjeđenja suradnje s lovcima kako bi se dugoročno očuvala ova iznimna vrsta na području Dinarida," naglasila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Poboljšanje suživota čovjeka i velikih zvijeri u Europi cilj je novog međunarodnog projekta LIFE EuroLargeCarnivores koji WWF Adria provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. Projektnim aktivnostima unaprijedit će se komunikacija svih interesnih skupina koje utječu na upravljanje velikim zvijerima te tako osigurati temelje za dugoročno stabilne populacije. Istovremeno, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te Udruga BIOM provode projekt LIFE Lynx u sklopu kojega će se u Hrvatsku i Sloveniju naseliti risovi iz Karpata, kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak populacije.

 „Jedina je nada za spas risa na našim područjima obogaćivanje genetskog materijala ponovnim dovođenjem novih jedinki. Cijeli projektni tim je sretan što ćemo zaustavljanjem izumiranja risa pomoći očuvanju sveukupne biološke raznolikosti dinarskih šuma", zaključio je prof.dr.scTomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

03.03.2018. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh