« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina
POMOZITE

Rijeka Krupa treba našu pomoć!

Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi, ovu iznimnu rijeku možemo sačuvati u sadašnjem prirodnom stanju

Veslajmo za naše rijeke
Veslajmo za naše rijeke (WWF)
Više o

Dan zaštite prirode

,

rijeka Krupa

,

Dan biološke raznolikosti

Kako planovi za gradnju hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je povodom Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj zajedno s brojnim nevladinim udrugama pokrenula peticiju za očuvanje rijeke Krupe.

Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi, ovu iznimnu rijeku možemo sačuvati u sadašnjem prirodnom stanju. WWF i udruge peticijom pozivaju Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da donesu takvu odluku kojom će kanjon rijeke Krupe dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe.

Rijeka Krupa pritoka je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit. Iako je dugačka samo sedam kilometara, ima čak 19 spektakularnih sedrenih slapova. Kroz povijest rijeka Krupa se koristila za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova, a do danas je ta malena rječica uspjela ostati u vrlo dobrom prirodnom stanju, ostajući tako jedna od rijetkih rijeka u Hrvatskoj koje slobodno teku.

„Hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno bi narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Već više godina postoji namjera da se ta rijeka koristi u proizvodnji električne energije što bi dovelo do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša", rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

WWF i nevladine udruge pozivaju građane da potpišu peticiju za očuvanje rijeke Krupe i kažu glasno NE umjetnim barijerama, branama, tunelima, kanalima i sličnim betonskim tvorevinama. Izgradnja takve infrastrukture imala bi nepopravljive negativne posljedice na rijeku te bi prouzrokovala trajni nestanak njene jedinstvene prirodne flore i faune. Zato ovom peticijom pozivaju odgovorne institucije da proglase kanjon rijeke Krupe izuzetim od svih hidroenergetskih planova. Građani peticiju mogu potpisati OVDJE.

 Građani mogu potpisati peticiju do 18. lipnja 2017. godine. Ona je ujedno i dio kampanje „Naše rijeke, naše blago - Veslajmo za naše rijeke" tijekom koje WWF s partnerskim organizacijama organizira veslanje na šest hrvatskih rijeka kako bi se upozorilo na prijetnju koju predstavlja izgradnja hidroelektrana. Veslat će se Savom, Dravom, Kupom, Zrmanjom, Koranom i Mrežnicom, dok će uz Krupu biti organizirana šetnja njenim kanjonom. Kampanja traje od 4. do 10. lipnja, a uključivat će i okrugle stolove, radionice i više koncerata. Za više informacija posjetite Facebook događaj na WWF Adria profilu.  

 WWF-ovu peticiju podržavaju nevladine udruge: Kupa - udruga za sport, rekreaciju i turizam, Kanu klub Končar Zagreb, Kajak kanu klub Rastočki mlinari, Vodomar, Rafting klub Matis i Udruga Eko Pan iz Karlovca, te inicijativa građana "Volimo Mrežnicu" iz Duge Rese i "Ujedinjeni Slunj" iz Slunja.

22.05.2017. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh