« Kultura
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
BRAVO!!

Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture 2020.

Grad Rijeka izabran je za hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture 2020., a ta mu je prestižna titula dodijeljena za program "Luka raznolikosti", čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost

Bravo za Rijeku!
Bravo za Rijeku! (Arhiva)
Više o

Rijeka

,

Europska prijestolnica kulture

,

2020.

Rijeka je proglašena Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu, a ključan je bio predstavljeni program "Luka raznolikosti".

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku pošto je u proteklome tjednu obišlo četiri grada uvrštena u drugi natječajni krug - uz Rijeku, to su još bili Pula, Osijek i Dubrovnik.

"Ta se odluka ne temelji na naslijeđu i povijesti, već na planovima za budući život grada", kazao je objavljujući odluku na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. Steve Green iz Europske komisije.

Istaknuo je kako se, iako je Rijeka, kao i svi ostali gradovi koji su ušli u drugi natječajni krug, ispunila sve zadane kriterije, odluka povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu već i na sve ono što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture. "Ključ je međunarodna dimenzija programa te titule, ona ispunjava i prožima svaku poru života... to smo promatrali i tražili. Naglasak nije bio samo na umjetnosti već na tome kako umjetnost i kultura služe i gradu i zemlji i Europi i njihovim građanima", napomenuo je Green.

Posebno je zahvalio osoblju hrvatskog Ministarstva kulture na velikoj predanosti i stručnosti u radu i suradnji na projektu, te čestitao svim gradovima koji su ušli u drugi natječajni krug. "Sva su četiri grada naporno radila kako bi došla do te točke, i iako se to može činiti kao tek rad četiriju timova, u njega je bilo uključeno stotine ljudi, službenika državnih tijela i to je ključ uspješne priče u sva četiri slučaja", istaknuo je Green.

Konačan sud o tome koji od njih najbolje ispunjava kriterije te koji svojim programom najbolje može prenijeti poruku europskog zajedništva Povjerenstvo je donijelo nakon dvodnevnog zaključnog predstavljanja tijekom kojega su gradovi u Zagrebu u srijedu i četvrtak dobili priliku za pojedinačno 45-minutno izlaganje pred Povjerenstvom.

25.03.2016. 12:53:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh