« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina
pogledajte ga

Riječnim dupinima Mekonga prijeti istrebljenje

Prekrasni iravadijski dupini na rubu su izumiranja

(Corbis)
Više o

dupini

,

iravadijski dupin

,

Mekong

Riječnim dupinima u Mekongu prijeti istrebljenje u Kambodži i Laosu zbog povećanog prisustva zagađivača u rijeci, upozorio je u četvrtak Svjetski fond za prirodu (WWF).

U rijeci Mekongu još postoji svega 64 do 76 iravadijskih dupina (orcaella brivorostris), desetkovanih izlovom ribarskim mrežama i eksplozivom, ali prije svega pesticidima i drugim zagađivačima.

"Ti zagađivači potječu iz okoliša, a izvor zagađenja mogao bi biti u nekoliko zemalja kojima prolazi Mekong" (Kambodža, Laos, Mianmar, Tajland, Vijetnam i južna pokrajina Yunnan), navodi veterinar pri WWF-u Verne Dove u priopćenju.

WWF tvrdi da je otvorio istragu i pronašao vrlo visoke razine pesticida i žive u lešinama više od 50 mladih riječnih dupina.

Ti zagađivači uništavaju imunološki sustav sisavaca koji potom postaju podložni raznim infekcijama.

WWF poziva na hitno uvođenje programa za prevenciju opasnosti za dupine koje se smatra svetima u Kambodži i Laosu.

Njihovom stanovništu iravadijski dupini predstavljaju reinkarnaciju ljudi, a to potkrepljuju brojnim pričama o tome kako su dupini spasili ribare od utapanja ili krokodila. Navodno su sedamdesetih godina Crveni Kmeri počinili strašan pokolj među dupinima kako bi suzbili lokalna vjerovanja o tim sisavcima.

Iravadijski dupini koji nastanjuju površinu od 190 km između Kambodže i Laosa od 2004. nalaze se na listi vrsta kojima prijeti istrebljenje, ističe se iz WWF-a.

Izvor: Hina

18.06.2009. 09:45:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh