« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MESOPUST

Riječki karneval od 17. siječnja do 13. veljače

Tradicija maškaranja u Rijeci traje šest stoljeća, a okupljanja i proslave maškara povremeno su, kako objašnjavaju iz riječke Turističke zajednice, bili odgađani ili zabranjivani

Riječki karneval po 30. puta
Riječki karneval po 30. puta (Metro)
Više o

maškare

,

karneval

,

Rijeka

Riječki karneval, u sklopu kojeg svake godine gradskim središtem prođe velika karnevalska povorka s nekoliko tisuća maškara, ove će se godine održati 30. put od 17. siječnja do 13. veljače.

Tradicija maškaranja u Rijeci traje šest stoljeća, a okupljanja i proslave maškara povremeno su, kako objašnjavaju iz riječke Turističke zajednice, bili odgađani ili zabranjivani.

Tako je primjerice odredbom Gradskog vijeća iz 1449. zabranjeno i kažnjivo prekrivanje lica maskom, osim za goste maskiranog plesa u Kaštelu, čime se pokušavalo održati željeni javni red i spriječiti slobodno kritiziranje vlasti. Nakon razdoblja u kojemu nije održavan, Riječki karneval obnovljen je 1982., kada je Korzom ponovno organizirano prošla karnevalska povorka.

Tako je nastavljena višestoljetna tradicija maškaranja, a Rijeka je postala jedan od najpoznatijih europskih i svjetskih karnevalskih gradova. Riječki karneval počet će 17. siječnja, kada će u naseljima Pehlinu, Zametu, Drenovi i Pašcu biti podignut pust, lutka okrivljena za sve loše u prošloj godini, uz antonjski rog i vatromet.

Za sljedeći dan najavljeni su izbor kraljice karnevala i primopredaja ključeva grada meštru karnevala, a karneval će završiti 13. veljače suđenjem i paljenjem pusta.

08.01.2013. 18:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh