« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RASKOL

Ribić želi da se sindikat Preporod isključi iz NHS-a

POGLEDAJTE VIDEO - Ribić smatra da Željko Stipić pokušava razbiti sindikalnu vertikalu koja povezuje osnovne i srednje škole s visokim školstvom

Vilim Ribić
Vilim Ribić (Milivoj Keber/Cropix/Infopunkt)
Više o

sindikati

,

NHS

,

Krešimir Sever

,

sindikat Preporod

,

Željko Stipić

,

Nezavisni hrvatski sindikati

,

Vilim Ribić

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić očekuje od predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa da isključi Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod iz svog članstva, i to zbog istupa predsjednika Preporoda Željka Stipića.

Ribić je ocijenio da Stipić kritizira besplatno školstvo, te pokušava razbiti sindikalnu vertikalu koja povezuje osnovne i srednje škole s visokim obrazovanjem i znanošću. Otišao je toliko daleko da je iznio tezu kako su u sve umiješane paraobavještajne službe.

Vilim Ribić je također naglasio da su restrikcije u obrazovanju nedopustive te da je znanost najveći proračunski gubitnik jer je izgubila 1,4 milijarde kuna u odnosu na prošli rebalans.

Upozorio je na teško stanje u znanstvenom sektoru kojem nedostaje projekata, a bez razvoja znanosti nema ni novih radnih mjesta. Naglasio je da je neznanje ključni problem nekonkurentosti hrvatskog društva, što se vidi i u tome da na vladin program B za pomoć inovatinim gospodarstvenicima nema odaziva.

Ribić je ocijenio da je vlada iz neuspjelih dijelova programa za oporavak gospodarstva, kao što je i pomoć za radna mjesta, mogla pomoći znanosti, u koju ulažu sve velike ekonomije svijeta, od SAD do EU. Podsjetio je da Hrvatska ima tek 3.100 doktoranata, a susjedna Slovenija, s više nego dvostruko manje stanovništva ima 8.000 doktoranata, dok Austrija ima njih 20.000.

Sindikat ocjenjuje da je u školstvu moguće štedjeti racionalno, ali da je školstvo već godina u krizi, tako da nema puno manevarskog prostora ako se želi zadržati razina obrazovanja. Smanjenje sredstva će imati dalekosežne posljedice, zaključio je Ribić. (Infopunkt/metro-portal)

26.05.2010. 13:12:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh