« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
IZLOŽBE

Retrospektiva Vladimira Becića u Klovićevim dvorima

Na izložbi je dosad najbolje obrađen Becićev ratni opus kada je kao reporter, ilustrator i fotograf za pariški časopis L'Ilustration izvještavao o ratnim događanjima na Balkanu

Sjajno organizirana retrospektivna izložba
Sjajno organizirana retrospektivna izložba (Arhiva)
Više o

izložba

,

Klovićevi dvori

,

retrospektiva

,

Vladimir Becić

Retrospektivna izložba Vladimira Becića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti , sinoć otvorena u Galeriji Klovićevi dvori, donosi 150 djela proslavljenog umjetnika, među kojima se neka izlažu prvi put u proteklih skoro stotinu godina.

Autori izložbene koncepcije, Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis, djela su predstavili u kronološkom slijedu, od akademskih godina tijekom studija na akademiji u Muenchenu, preko ratnih godina sa zanimljivim opusom nastalom na bojištu Srbije i južnog Balkana do kraja četrdesetih.

Posljednja Becićeva retrospektiva održala se prije 35 godina, pa će se na ovoj izložbi, s obzirom na novopronađena djela i arhivsku građu, njegov opus prikazati i interpretirati na novi način.

Izložbu smo htjeli napraviti logičnom, jednostavnom i lako čitljivom, izoštrenih kriterija. Izabrali mali broj radova, iako ih je dosta, ali i opus je vrlo velik, no mahom smo se držali kronološkog reda s time da smo napravili i neke pomake kako bi tematski ukazali na neke srodnosti među djelima,  rekao je Maković.

Kustosica Iva Sudec Andreis kaže kako bi bilo pogrešno tvrditi da je Becić nepoznat ili marginaliziran autor, prisutan je s najpoznatijim slikama u svim pregledima, puno je literature o njemu, no posljednja velika retrospektiva ipak je bila prije 35 godina. 
Imali smo sreću da su se otkrila djela koja nisu prikazana gotovo stotinu godina od kada nastala, primjerice sliku 'Sestra i dva brata' čak i Becićeva obitelj, kćer i unuci nikada nisu vidjeli,  napomenula je Sudec Andreis, dodavši da su djela posuđena iz više od  20 muzejskih, galerijskih i drugih institucija, a više od toga i od privatnih vlasnika.

Uz sažimanje pojedinih motiva poput mrtvih priroda, portreta ili aktova u tematske blokove, izložba ima i osobnu notu, ne samo zbog motiva, njegove obitelji i doma u Blažuju, nego i zbog dokumentarnog materijala, fotografija i osobnih predmeti iz privatnog života. Na izložbi je dosad najbolje obrađen Becićev ratni opus kada je kao reporter, ilustrator i fotograf za pariški časopis L'Ilustration izvještavao o ratnim događanjima na Balkanu.

Izložba u Klovićevim dvorima će biti otvorena do 10. ožujka.

08.12.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh