« Film
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
17. međunarodna izložba crteža

Retrospektiva animiranih filmova Dušana Vukotića

Art-kino Croatia u Rijeci priredilo retrospektivu animiranih filmova Dušana Vukotića iz svih razdoblja njegova stvaralaštva.

Dušan Vukotić sa Oscarom za Surogata
Dušan Vukotić sa Oscarom za Surogata (foto: Cropix)
Više o

Oscar

,

Dušan Vukotić

,

zagrebačka škola crtanog filma

,

Surogat

,

međunarodna izložba crteža

Retrospektiva je ostvarena 2007. u povodu 80. obljetnice autorova rođenja, po izboru Hrvoja Turkovića te u suradnji Ministarstva kulture, Zagreb filma, Hrvatskoga filmskog saveza i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Večerašnji program sastoji se od dva dijela. U prvom, nazvanu "Od klasične do modernističke animacije", nalaze se filmovi "Tisuću i jedan crtež", "Kako se rodio Kićo", "Velika trka", "Posjet iz svemira", "Slijepi miš", "Nestašni robot", "Abra kadabra", "Cowboy Jimmy" i "Veliki strah".

U drugom dijelu, "Grafički i animacijski eksperimentator", prikazuju se filmovi "Osvetnik", "Koncert za mašinsku pušku", "Piccolo", "Surogat", "Igra" i "Ars gratia artis".

Retrospektiva Vukotićevih filmova prikazuje se u sklopu 17. međunarodne izložbe crteža u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Tema izložbe je odnos crteža i crtanog filma.

Dušan Vukotić, redatelj, scenarist, crtač, animator i filmski pedagog rodio se u Bileći 1927., a umro u Zagrebu 2007. Jedan je od najplodnijih autora Zagrebačke škole crtanoga filma i utemeljitelj Zagreb filma i Animafesta. Dušan Vukotić jedini je dobitnik nagrade "Oscar" američke filmske akademije među hrvatskim filmašima za film "Surogat" 1962., a to je ujedno bio prvi neamerički crtani film koji je dobio tu nagradu. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 21:00:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh