« Film
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
STVARNO?

Religija je ponovno popularna u hollywoodskim filmovima

Filmove temeljene na vjeri možete mirno svrstati u one žanrove koji će donijeti zaradu na blagajnama

Samo da je autentična priča...
Samo da je autentična priča... (Arhiva)
Više o

film Pasija

,

religija

,

filmovi

Filmovi s vjerskom tematikom snimaju se više nego ikada u povijesti. Iz zapećka u kojem su proboravili veći dio prošlog stoljeća prerasli su u višemilijunski biznis. 

"Filmove temeljene na vjeri možete mirno svrstati u one žanrove koji će donijeti zaradu na blagajnama", kaže filmski analitičar Paul Dergarabedian. Ali ističe i jedan preduvjet. 

"Ne možete samo banuti u sobu direktora studija i reći 'vjerski filmovi odlično idu, hajdemo i mi snimiti jedan'. Oni moraju biti autentični. U suprotnom, vjernici će znati da to nije ono pravo", rekao je Dergarabedian.

U većem dijelu povijesti američke filmske industrije, snimio bi se pokoji vjerski film godišnje. Od konca 1990-ih ta je tema, međutim, doživjela veliku ekspanziju, a sada ih gotovo u kina stiže nekoliko mjesečno.  Razlika je u tome što se u novije doba izbjegavaju epske biblijske drame, a snimaju se moderne, suvremene priče s vjerskom tematikom. 

"Porast možemo zahvaliti tome što su producenti i distributeri napokon shvatili što religiozna publika želi gledati", objašnjava Dergarabedian. Ovoga su tjedna među deset najgledanijih filmova u Americi bila dva s vjerskim sadržajem. 

Tako je kršćanska biografska drama "I Can Only Imagine" s Dennisom Quaidom na impresivnom trećem mjestu i zaradom od 38 milijuna dolara u samo dva tjedna. 

Na osmom mjestu je film "Pavao, apostol Kristov" u kojem jednu od sporednih uloga ima Jim Caviezel, koji je igrao Isusa u "Pasiji" Mela Gibsona 2004. godine.

"Pasija" je najisplativiji vjerski film u povijesti sa 600 milijuna dolara zarade i upravo su u tijeku pregovori o  snimanju nastavka. 

01.04.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh