« Televizija
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
FAK RECENZIJA

Recenzija serije Looking

Samo nekoliko dana prije objave o otkazivanju, na nekim od značajnih internetskih portala koji se bave TV kritikom objavljeni su osvrti s notom apela za obnavljanjem serije

Looking je živjeo samo dvije sezone
Looking je živjeo samo dvije sezone (Arhiva)
Više o

FAK recenzija

,

serija Looking

HBO je službeno otkazao Looking, samo nekoliko dana nakon svršetka njegove druge sezone, usput najavivši da je oproštajni specijal, pritom ne konkretizirajući njegovu formu ni vrijeme izlaska, u pripremi kako bi vjerni fanovi dobili konkretnije zaključenje.

Samo nekoliko dana prije objave o otkazivanju, na nekim od značajnih internetskih portala koji se bave TV kritikom objavljeni su osvrti s notom apela za obnavljanjem serije, u kojima su kritičari izražavali svoje oduševljenje kakvoćom programa i razočaranost HBO-ovim nećkanjem oko odluke o naručivanju treće sezone.

Za podsjećanje: Looking iliti Traganje na prvi je pogled serija o trojici gejeva u San Franciscu, njihovim životima i vezama, koja žanrovski spada u dramedije. Kada je tek najavljena, nije bilo za očekivati da će se u mnogočemu razlikovati od nekakvog predloška koji se od početka dvijetisućitih pa do danas uobličio u filmskoj i TV industriji kada su u pitanju priče gej tematike.

Homoseksualne osobe su gotovo uvijek prikazivane kao tragični likovi, sjetimo se samo vrhunske Planine Brokeback i svih njezinih kopija i obrada, a djela se usredotočivaše na outanje, posljedice outanja i nošenje s njima. Zapravo, kada se sagleda cjelokupna situacija, kvalitetne gej priče u mainstream filmovima i serijama mogu se nabrojati na prste jedne ruke (indie i art kinematografija po tome pitanju znatno bolje stoji) - svi drugi gej likovi bili su ili žrtve potrebe za rasnom i subkulturnom raznolikosti do koje je Hollywoodu deklarativno izrazito stalo, ili izvori komedije u serijama neke druge tematike. 

Looking nije ni coming-of-age ni coming-out priča, a ni priča o subkulturama. To je serija o trojici muškaraca u San Franciscu, njihovim životima i vezama, odnosno prvo djelo koje gej likove tretira prvenstveno kao ljude.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

05.05.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh