Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2015. 08:30:00
FAK RECENZIJA

Recenzija serije Looking

Samo nekoliko dana prije objave o otkazivanju, na nekim od značajnih internetskih portala koji se bave TV kritikom objavljeni su osvrti s notom apela za obnavljanjem serije

Looking je živjeo samo dvije sezone
Looking je živjeo samo dvije sezone (Arhiva)

HBO je službeno otkazao Looking, samo nekoliko dana nakon svršetka njegove druge sezone, usput najavivši da je oproštajni specijal, pritom ne konkretizirajući njegovu formu ni vrijeme izlaska, u pripremi kako bi vjerni fanovi dobili konkretnije zaključenje.

Samo nekoliko dana prije objave o otkazivanju, na nekim od značajnih internetskih portala koji se bave TV kritikom objavljeni su osvrti s notom apela za obnavljanjem serije, u kojima su kritičari izražavali svoje oduševljenje kakvoćom programa i razočaranost HBO-ovim nećkanjem oko odluke o naručivanju treće sezone.

Za podsjećanje: Looking iliti Traganje na prvi je pogled serija o trojici gejeva u San Franciscu, njihovim životima i vezama, koja žanrovski spada u dramedije. Kada je tek najavljena, nije bilo za očekivati da će se u mnogočemu razlikovati od nekakvog predloška koji se od početka dvijetisućitih pa do danas uobličio u filmskoj i TV industriji kada su u pitanju priče gej tematike.

Homoseksualne osobe su gotovo uvijek prikazivane kao tragični likovi, sjetimo se samo vrhunske Planine Brokeback i svih njezinih kopija i obrada, a djela se usredotočivaše na outanje, posljedice outanja i nošenje s njima. Zapravo, kada se sagleda cjelokupna situacija, kvalitetne gej priče u mainstream filmovima i serijama mogu se nabrojati na prste jedne ruke (indie i art kinematografija po tome pitanju znatno bolje stoji) - svi drugi gej likovi bili su ili žrtve potrebe za rasnom i subkulturnom raznolikosti do koje je Hollywoodu deklarativno izrazito stalo, ili izvori komedije u serijama neke druge tematike. 

Looking nije ni coming-of-age ni coming-out priča, a ni priča o subkulturama. To je serija o trojici muškaraca u San Franciscu, njihovim životima i vezama, odnosno prvo djelo koje gej likove tretira prvenstveno kao ljude.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

05.05.2015. 08:30:00
http://metro-portal.hr/recenzija-serije-looking/91551/